Hyppää sisältöön

Marin-bilevideoista taas yksi JSN-päätös, ja lisää on tulossa

Julkisen sanan neuvosto on nyt käsitellyt kaikkiaan 16 kantelua jutuista, jotka liittyivät pääministeri Marinin juhlintavideoon. Kaikki jutut ovat saaneet vapauttavan päätöksen.

Sanna Marin.
Pääministeri Sannan Marinin ja hänen ystäväpiirinsä bilevideota käsittelevien juttujen puinti jatkuu. Kuva: Tiina Jutila / Yle
Päivi Puukka

Pääministeri Sannan Marinin (sd.) ja hänen ystäväpiirinsä bilevideosta tehtyjen juttujen jälkipuinti jatkuu. Juhlintavideo sai aikaan mediavyöryn elokuussa 2022. Median tapa käsitellä yksityistilaisuudessa kuvattua videota sai runsaasti kritiikkiä.

Tiedotusvälineiden toimintaa arvioiva Julkisen sanan neuvosto (JSN) on saanut videokohuun liittyvistä jutuista useita kanteluita. JSN on käsitellyt tähän mennessä 16 kantelua, viimeisin päätös julkaistiin tänään. Seuraavan kantelun kimppuun neuvosto käy vuoden vaihteen jälkeen, maaliskuussa.

Lisäksi neuvostolle on tullut kantelu Seiska-lehden jutusta, joka käsitteli pääministerin lentoaikatauluja. Asian käsittelystä päätetään lähipäivinä, kertoo JSN:n puheenjohtaja Eero Hyvönen.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden, kustantajien ja toimittajien perustama elin, joka tulkitsee hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Puheenjohtaja Hyvönen sanoi aiemmin Marinin juhlintaa koskevasta uutisoinnista, että useammasta jutusta löytyi toivomisen varaa, muttei perusteita langettaville päätöksille.

Pääministeri Marinin bileuutisoinnista ei langettavia päätöksiä – JSN:n puheenjohtaja: ”Videomateriaalia ei voida pitää erityisen arkaluontoisena”

JSN:n eilisessä kokouksessa annettiin tiedoksi puheenjohtaja Hyvösen aiemmin tekemä vapauttava päätös Iltalehden kolumnista, joka koski pääministeri Marinia ja sitä, oliko hän kommentoinut Uniper-skandaalia.

Kantelun mukaan Iltalehden viime elokuussa julkaisemassa kolumnissa Pääministeri Marin ja Sabina Särkän rinnat – tätä on uuden ajan politiikka oli asiavirhe, kun siinä väitettiin ettei Marin kommentoinut lainkaan Uniper-tapausta.

Kantelija moitti Iltalehteä myös siitä, ettei se ollut oikaissut oletettua asiavirhettä sivuillaan, vaikka kantelija oli lähettänyt lehteen palautteen asiasta.

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen toteaa Iltalehden selvittäneen, ettei kantelijan kuvailemaa oikaisupyyntöä ole saapunut toimitukseen. Kyseessä ei myöskään ollut olennainen asiavirhe, joka lehden olisi pitänyt korjata.

Lisäksi neuvosto toteaa, että kirjoitus oli kolumni, jonka tyyliin kuuluu kärjistäminen.

Puheenjohtaja Hyvönen katsoo, ettei Iltalehti ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Suosittelemme sinulle