Hyppää sisältöön

Päivystys ei ole kriisissä kaikkialla – liikkuvien lääkäripalveluiden vuosia kestänyt kehitystyö keventää nyt ruuhkaa Porissa

Satasairaalan päivystyksessä voi joutua jonottamaan tunteja, mutta ei päiviä, kuten monella muulla päivystysalueella.

Satasairaalan päivystys, kyltti pääovella.
Satasairaalan päivystyksessä myös hoitajatilanne on vastuualuejohtajan mukaan ”kohtuullinen”. Kuva: Päivi Meritähti / Yle
Jenni Joensuu

Ikääntyneille suunnattujen liikkuvien terveyspalveluiden määrätietoinen kehittäminen on pelastanut Satasairaalan päivystyksen pahimmalta kaaokselta, arvioi Satasairaalan päivystyksen ja ensiavun vastuualuejohtaja Katriina Lähteenmäki.

Suomen sairaalapäivystysten ruuhkat ovat olleet uutisissa tällä viikolla. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan alueella tilanne on ollut niin huono, ettei päivystykseen ole voitu ottaa uusia potilaita. Myös Turussa ja Tampereella tilanne on ollut vakava, ja potilaat joutuvat pahimmillaan odottamaan vuoroaan useita päiviä.

– Porin perusturvan alueella on vuodesta 2014 kehitetty esimerkiksi liikkuvan lääkärin ja sairaanhoitajan saatavuutta. Uskon, että sillä on vaikutusta nykytilanteeseen, sanoo Lähteenmäki.

Niin sanottu mobiililääkäripalvelu on tarkoitettu terveydenhoitoalan ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään akuutisti sairastuneita ikäihmisiä.

– Esimerkiksi kotihoidosta, hoitolaitoksesta tai ensihoidosta voidaan ottaa yhteyttä akuuttiin kotikeskukseen, josta voidaan järjestää kotikäynti. Käynnin aikana otetaan kokeita ja arvioidaan, voidaanko asia hoitaa paikan päällä, tarvitaanko vuodeosastopaikkaa vai onko päivystys kenties sittenkin se oikea osoite, Lähteenmäki kertoo.

Jos mahdollista, ikäihminen hoidetaan lähtökohtaisesti siellä missä hän on.

Porin perusturva hoitaa Porin lisäksi Ulvilan ja Merikarvian asiakkaiden terveyspalvelut, kunnes hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Vuodeosastopaikkoja ei ole

Yle selvitti Suomen sairaalapäivystysten tilannetta tällä viikolla. Useimmissa yksiköissä tilanne on vakava tai kriittinen.

Satakunnassa tilanne on kuitenkin vastuualuejohtaja Katriina Lähteenmäen mukaan siedettävä. Jonot voivat olla tunteja, mutta eivät missään tapauksessa päiviä, hän kertoo.

– Kuormittavin tilanne on jatkohoitopaikkojen osalta. Niitä ei tunnu olevan. Hoitajatilanne päivystyksessä on tällä hetkellä kohtalainen.

Ylen haastattelemat terveydenhuoltoalan ammattilaiset ovat huomauttaneet, että päivystyksissä nyt näkyvä kriisitilanne juontuu perusterveydenhuollon toimimattomuudesta.

– Kyllähän se kriisi siellä perusterveydenhuollossa on. Kun ei päästä terveyskeskukseen tai saada edes yhteyttä, tullaan päivystykseen tai soitetaan hätänumeroon, Lähteenmäki sanoo.

Vuodenvaihteessa tilanne muuttuu – mihin suuntaan?

Vuoden alusta aloittavien hyvinvointialueiden yksi keskeinen tehtävä on parantaa juuri liikkuvien lääkäri- ja hoitajapalveluiden saatavuutta.

Tällä hetkellä Satakunnassa liikkuvien palvelujen kehittäminen on keskittynyt Porin perusturvalle.

– Tarkoituksena on, että hyvinvointialue tasavertaistaa palveluita niin, että ne ovat jatkossa saatavilla jokaiselle Satakunnan asukkaalle, Katriina Lähteenmäki toteaa.

Millaisia ajatuksia aihe herättää? Voit keskustella siitä lauantaihin 17. joulukuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle