Hyppää sisältöön

Marlo Koponen pänttää teoriat amiksessa ja ottaa opit heti töissä käyttöön – osa yrityksistä petaa vakituisen työpaikan oppisopimuksella

SM-liigakiekkoilija Marlo Koponen jätti kaukalot ja valmistuu energiatuotannon ammattitutkintoon suoraan työpaikalla. Kaikille oppisopimuskoulutuksen käyneille työpaikka on lähes varma.

Marlo Koponen puhdistamassa soodakattilan sulakourua.
Marlo Koponen vaihtoi luistimet turvakenkiin ja opiskelee nyt ammattiin oppisopimuksella. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Minna Kaipainen

Marlo Koponen puhdistaa soodakattilan sulakourua, jotta kemikaalisula pääsee virtaamaan. Noin puolentoista tunnin välein hoidettava homma kuuluu yhtenä tehtävänä hänen työvuoroonsa Stora Enson Imatran tehtaiden voimalaitoksella.

SM-liigan kaukaloistakin tuttu entinen jääkiekkopuolustaja Marlo Koponen opiskelee oppisopimuksella energiatuotannon ammattitutkintoa.

Aluksi suunnitelmissa oli jäädä töihin urheilun pariin valmentajaksi tai toimistoon, mutta Koponen kiinnostuikin vaihtoehdoista jäähallin ulkopuolella.

Ennen Stora Ensolle päätymistään Koponen on ollut Valiolla terminaalityöntekijänä, Fazerin leipomolla ja kokeillut levyseppähitsaajan oppisopimuskoulutustakin.

– Aloitin tammikuussa 2020 prosessiteollisuuden perustutkinnon ja pääsin silloin maaliskuussa tänne kesätöihin. Sillä tiellä ollaan oikeastaan edelleen, Koponen kertoo.

Takana on nyt työharjoittelua, kesätöitä ja määräaikaisia sopimuksia. Vuodenvaihteessa Koponen pääsi oppisopimuskoulutukseen.

Vuorotyön ja perhe-elämän yhdistäminen on työn haittapuolia, mutta muutoin Marlo Koponen on viihtynyt työssään.

Stora Enso ennakoi eläkkeelle lähtöjä

Oppisopimuskoulutuksesta on tullut metsäteollisuudessa vakiintunut keino turvata työvoiman tarvetta. Metsäyhtiöt ovat rekrytoineet uusia työntekijöitä oppisopimuskoulutusten kautta jo viimeisen vuosikymmenen. Viime vuosina ryhmien koot ovat kasvaneet.

UPM:llä suurin osa työntekijöistä tulee tehtaille oppisopimusten kautta, kertoo UPM:n koulutuspäällikkö Jari Nyström.

Parhaillaan ympäri Suomen UPM:n oppisopimusohjelmissa aloittaa vuoden vaihteen tienoilla noin sata uutta koulutettavaa. Ammattitutkintoon valmistavat UPM:n oppisopimusohjelmat kestävät noin kaksi vuotta.

Marlo Koponen ottamassa näytteitä Stora Enson tehtaalla.
Marlo Koponen toivoo pääsevänsä tulevan vuoden aikana mukaan voimalaitoksella tapahtuviin erikoistilanteisiin, josta saisi hyvää materiaalia työnäytteenä toimivaan taitokirjaan. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Stora Ensokin on lisännyt koulutettavien määrää viime vuosina, vaikka suurin osa työpaikoista täytetään hakemusten perusteella. Oppisopimuksia käytetään kahdesta syystä.

– Meillä on tiedossa olevaa poistumaa eläköitymisen myötä, jota korvataan oppisopimusten avulla. Toinen syy on erilaisten osaajien tarve, kertoo Stora Enson Suomen henkilöstöjohtaja Tero Pesu.

Stora Enson Imatran tehtailla aloittaa vuodenvaihteen jälkeen jälleen 40 uutta oppisopimuskoulutettavaa. Marlo Koposen koulutus on puolivälissä. Hänestä oppisopimuskoulutuksessa kehittyy ammatillisesti, kun koulussa opittua tekee käytännössä.

– Kun koulussa käydään joku tietty prosessi tai aihe läpi, minä teen sen täällä töissä käytännössä, kuvailee Marlo Koponen.

Väylä vakituiseen työpaikkaan

Marlo Koposen on määrä valmistua vuoden kuluttua.

– Odotukset ovat toki siinä, että saisin täältä sen työpaikan.

Marlo Koponen Stora Enson tehtaan voimalaitoksen valvomossa.
Koponen opettelee myös valvomotyöskentelyä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kaikille oppisopimuskoulutuksen käyneille työpaikka on lähes varma. Stora Ensolla vakinaistetaan heti tai määräaikaisuuden kautta. UPM rekrytoi oppisopimusohjelmiin henkilöstösuunnitelman mukaisesti ja tavoitteena on, että kaikki ohjelman suorittaneet jatkavat yrityksessä opintojen mukaisissa tehtävissä.

Kemianteollisuus ry ja Teollisuusliitto ovat lanseerasivat työsopimusneuvotteluidensa yhteydessä uuden oppisopimusmallin, jossa portit avatutuvat jo alle 18-vuotiaille. Metsäteollisuudessa edellytetään vielä täysi-ikäisyyttä.

– Ei vielä ole aikeita laskea ikärajaa, mutta tarkastellaan tilannetta ja tehdään muutoksia tarpeen mukaan, sanoo Stora Enson Suomen henkilöstöjohtaja Tero Pesu.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida 17. joulukuuta klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle