Twitter sulki torstaina tilejä toimittajilta, jotka ovat kirjoittaneet sosiaalisen median alustasta ja sen omistajasta Elon Muskista kriittisesti. Tilien omistajat työskentelevät muun muassa The New York Timesissa, Washington Postissa, CNN-uutiskanavalla ja muissa yhdysvaltalaismedioissa.
Yhtiö ei kertonut syytä tilien jäädyttämiselle, mutta Musk syytti toimittajia hänen yksityisten sijaintitietojensa jakamisesta.
– Samat doksaussäännöt pätevät myös toimittajiin, Musk tviittasi torstaina.
Doksauksella tarkoitetaan ihmisten henkilötietojen luvatonta levittämistä verkossa.
– Kritisoiminen on sallittua, mutta reaaliaikaisten sijaintietojeni levittäminen ja perheeni vaarantaminen ei ole sitä, Musk jatkoi.
Musk viittasi tviitillään tapaukseen, jossa Twitter blokkasi Muskin lentoja julkisista lähteistä seuranneen tilin aiemmin tällä viikolla.
Lue myös: Twitter sulki Elon Muskin yksityiskoneen lentoja seuranneen tilin
Tapauksen jälkeen viestipalvelu muutti kaikkia käyttäjiä koskevia sääntöjään niin, ettei toisten sijaintietojen jakaminen ole sallittua ilman lupaa. Osa blokatuista toimittajista oli kirjoittanut Muskin uudesta säännöstä tuoreeltaan.
Yksi erotetuista on Washington Postin toimittaja Drew Harwell, joka kertoi Mastodon-alustalla kirjoittaneensa viime aikoina Muskista ja julkaisseensa linkkejä julkisesti saatavilla olevaan dataan. Twitter sulki myös virallisen tilin Mastodonilta, jota on pidetty yhtenä vaihtoehtoisena alustana Twitterille.
Washington Postin toimituspäällikkö Sally Buzbe vaati Harwellin tilin palauttamista välittömästi. Hänen mukaansa tilin jäädyttäminen horjuttaa Elon Muskin väitteitä, joiden mukaan hänen johtamansa alusta ajaa sananvapautta.
CNN:n lausunnon mukaan ”impulsiiviset tilien sulkemiset” ovat ”huolestuttavia, mutta eivät yllättäviä”. Kanava vaati selitystä Twitteriltä muun muassa sen oman toimittajan Donie O'Sullivan erottamiselle.
Niin ikään torstaina erotettu teknologiatoimittaja Matt Binder sanoi, että hänet blokattiin heti sen jälkeen, kun mies oli jakanut O'Sullivanin julkaiseman kuvan.
Eurooppa kritisoi Muskin toimia
Muskin toiminta herätti perjantaina kritiikkiä myös Euroopassa.
EU-komission varapuheenjohtaja Vera Jourova kuvaili toimittajien erottamista huolestuttavaksi. Muskin pitäisi olla tietoinen EU:n säännöistä, jotka edellyttävät sananvapautta sosiaalisen median alustoilla, hän sanoi.
– On rajoja, joita ei pidä ylittää. Ja pian myös sanktioita, Jourova jatkoi.
Myös Saksan ulkoministeriö yhtyi kritiikkiin tviittaamalla, että lehdistönvapautta ei saa kytkeä päälle ja pois päältä mielivaltaisesti. Ulkoministeriön tiedottajan mukaan ministeriö avasi tilin Mastodoniin varmistaakseen, että se on tavoitettavissa myös jatkossa.
Lähteet: AP, Reuters
Voit keskustella aiheesta lauantaihin kello 23 asti.
Muokattu 16.12. kello 14.27: Lisätty EU:n ja Saksan kommentit.