Hyppää sisältöön

Punkalaitumen työväentalo kovassa seurassa – ehdolla maailmanperintökohteeksi Helsingin Paasitornin rinnalla

Kohteet ovat hyvin erilaisia, mutta molemmat ovat edustavia esimerkkejä työväenliikkeen kulttuuriperinnöstä 1900-luvun alusta.

Mäenpään työväentalo Punkalaitumella.
Mäenpään työväentalo on raportin mukaan poikkeuksellisen hyvin säilynyt esimerkki maaseudun puurakenteisista työväentaloista. Kuva: Työväenmuseo Werstas
Jouni Tanninen

Kahta suomalaista työväentaloa ehdotetaan Unescon maailmanperintökohteiksi. Raportissa todetaan, että Paasitorni Helsingissä ja Mäenpään työväentalo Punkalaitumella täyttävät parhaiten maailmanperintökriteerit.

Molemmat arvorakennukset ovat suomalaisen työväenliikkeen nousukaudella vuonna 1908 valmistuneita työväentaloja, jotka edustavat liikkeen kulttuuriperintöä erinomaisella ja samalla erilaisella tavalla.

Paasitorni on arkkitehtonisesti vaikuttava kivirakennus, jonka historia kytkeytyy kaupungistumiseen, teollistumiseen, sisällissotaan sekä suomalaisen demokratian ja hyvinvointivaltion rakentamiskausiin.

Mäenpään työväentalo on puolestaan poikkeuksellisen hyvin säilynyt esimerkki maaseudun puurakenteisista työväentaloista, jollaisia maa- ja metsätyöläiset rakensivat talkoovoimin 1900-luvun alussa. Kumpikin kestää kansainvälisen vertailun erittäin hyvin, raportissa arvioidaan.

Kaikkiaan Suomessa toimii yhä satoja työväentaloja, joista monet ovat säilyneet hyvässä kunnossa jälkipolville. Kartoituksesta vastasi opetus- ja kulttuuriministeriön nimeämänä valtakunnallisena vastuumuseona Tampereen Työväenmuseo Werstas. Raportin ovat kirjoittaneet projektitutkija, FT Marja Lähteenmäki sekä museonjohtaja, FT Kalle Kallio.

Kansainvälistä kartoitusta vetää Tanskan työväenmuseo. Tähän mennessä maailmanperintölistalla ei ole ollut yhtään työväenliikkeen rakennusta.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle