Hyppää sisältöön

Kansanliikkeelle helpotus Rautalammilla: kaivosyhtiö luopui malminetsintäsuunnitelmistaan

Kaivosyhtiö Rio Tinto on luopunut laajasta malminetsintäalueesta Rautalammilla, Suonenjoella ja Pieksämäellä. Osa alueista ulottui Etelä-Konneveden kansallispuiston tuntumaan.

Tukesin kartta malminetsintäalueista. Kartalla lähes kaikki harmaalla merkityt alueet ovat Rio Tinton malminetsintälupahakemusten alueita. Kuva: Tukes

Kaivosyhtiö Rio Tinto on luopunut malminetsintäsuunnitelmistaan Rautalammilla. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on kertonut malminetsintälupahakemusten raukeamisesta paikallisille tahoille.

Asiasta kertoo kaivostoimintaa vastustava Pro Rautalampi-liike, joka on saanut Tukesilta tiedon, että Rio Tinton ja sen konsulttiyhtiö Muon Solutionsin malminetsintälupahakemukset Rautalammilla, Suonenjoella ja Pieksämäellä ovat rauenneet, koska geologiset tiedot eivät tukeneet yhtiön jatkosuunnitelmia. Asia vahvistetaan Ylelle myös Tukesista.

Alueiden kokonaispinta-ala on 12 600 hehtaaria. Osa niistä sijaitsi Etelä-Konneveden kansallispuiston tuntumassa ja alueella on myös useita järviä sekä pohjavesialue.

Rio Tinto varasi vuonna 2019 Sisä-Savosta laajan alueen mahdollista malminetsintää varten. Yhtiö tutki aluetta muun muassa lentomittauksin vuonna 2020. Vuonna 2021 yhtiö jätti malminetsintälupahakemuksen kaikkiaan kahdeksalle eri alueelle. Nyt nämä hakemukset ovat siis rauenneet.

Kansanliikkeen lisäksi malminetsintään otti kantaa myös Rautalammin kunta. Rautalammin kunnanvaltuusto päätti maaliskuussa 2021, että kunta vastustaa uusia malminetsintälupia.

Suosittelemme sinulle