Hyppää sisältöön

Puolisonsa surmanneen porilaisnaisen tuomio piteni korkeimmassa oikeudessa

Korkein oikeus tuomitsi naisen 11 vuoden vankeusrangaistukseen helmikuussa 2020 tehdystä taposta. Käräjäoikeudessa teko katsottiin murhaksi.

Korkein oikeus Helsingin Pohjoisesplanadilla 15. joulukuuta 2022.
Puolisonsa surmanneen naisen tuomio muuttui korkeimmassa oikeudessa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Mika Viljanen

Korkein oikeus on korottanut puolisonsa taposta tuomitun porilaisnaisen vankeusrangaistusta. Hovioikeus tuomitsi Susanna Maarit Hervamaan 10 vuoden vankeuteen.

Nyt korkein oikeus korotti tuomion 11 vuoteen vankeutta. Käräjäoikeudessa teko katsottiin murhaksi.

Korkeimman oikeuden mukaan todistelussa jäi näyttämättä, että tuomittu olisi tehnyt teon vakaasta harkinnasta. Tekoa ei voi korkeimman oikeuden mielestä myöskään pitää erityisen julmana.

Keskimääräistä pidempi tuomio

Hovioikeuden tuomion koventamista korkein oikeus perustelee muun muassa sillä, että teko oli pitkäkestoinen ja monivaiheinen.

Tuomitulla oli korkeimman oikeuden mukaan monta tilaisuutta harkita toimintaansa, mutta hän oli jatkanut väkivaltaa uhrin kuolemaan saakka.

Korkeimman oikeuden mukaan teosta kuuluu langettaa selvästi keskimääräistä ankarampi rangaistus. Viime vuosina taposta on langetettu keskimäärin noin 9,5 vuoden vankeusrangaistus.

Muutosta korkeimmasta oikeudesta haki syyttäjä, joka vaati syytetylle rangaistusta murhasta.

Hervamaa surmasi puolisonsa, vuonna 1964 syntyneen naisen porilaisessa kerrostaloasunnossa helmikuussa 2020. Mielentilatutkimuksessa hänen katsottiin toimineen täydessä ymmärryksessä.

Suosittelemme sinulle