Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pui sote-toimijoiden kanssa tänään perjantaina päivystyskriisiä. Kokoukseen osallistui erikoissairaanhoidosta, sosiaalihuollosta ja perusterveydenhuollosta vastaavia henkilöitä lähes kaikilta hyvinvointialueilta.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) johtamassa kokouksessa kartoitettiin alueiden nykytilannetta ja ongelmien korjaamiseksi jo tehtyjä toimia.
Päivystykset ovat ruuhkautuneet pahasti monessa osassa maata. Joulun ja uudenvuoden lomien pelätään hankaloittavan tilannetta entisestään.
Aluehallintovirastot ovat kertoneet selvittävänsä ainakin Etelä-Suomen alueen sairaanhoitopiirien päivystysten ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin TAYS Acuta -päivystyksen toiminnan (siirryt toiseen palveluun).
Lähes kaikilla alueilla on yhteinen ongelma: potilaat eivät siirry päivystyksestä riittävän nopeasti eteenpäin. Päivystykset tukkeutuvat, kun perusterveydenhuolto ei vedä, ja osastohoitoa tarvitsevat potilaat eivät pääse siirtymään jatkohoitoon.
– Tämä on johtanut pitkiin odotusaikoihin ja päivystysten ja erikoissairaanhoidon vuodeosastojen ruuhkautumiseen, ministeriön tiedotteessa todetaan.
Osan tehtävistä voisi hoitaa joku muu kuin sote-ammattilainen
Kokouksessa pohdittiin myös keinoja tilanteen helpottamiseksi. Ruuhkautumisen taustalla on pula hoitohenkilökunnasta. Hoitoalan koulutuspaikkojen määrää on kasvatettu, ja sen vaikutusten arvellaan näkyvän vuodesta 2023 alkaen.
– Iäkkäiden palveluissa ratkaisuja on lähdetty hakemaan esimerkiksi henkilörakenteen monipuolistamisella. Tiettyjä tehtäviä voisivat tehdä muutkin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, tiedotteessa esitetään.
Sairauspoissaolot koettelevat jo entuudestaan tiukoilla olevaa julkista terveydenhuoltoa.
Koronatartunnat, influenssakausi ja muut virustaudit näkyvät päivystysten ruuhkissa. Henkilökunta sairastaa, mikä vaikuttaa muun muassa siihen, että potilaiden siirto jatkohoitoon on hankalampaa.
STM:n mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta voisi turvata kattavilla korona- ja influenssarokotuksilla.
Miten sinä ryhtyisit ratkomaan päivystyskriisiä? Aiheesta voi keskustella 18. joulukuuta kello 23.00:een asti.