Hyppää sisältöön

Varkauden akkutehtaan myynnistä neuvotteluja uusien ostajaehdokkaiden kanssa

Akkutehdasyhtiön konkurssipesä jatkaa neuvotteluja uusien tahojen kanssa. Pitkään neuvotellut kaupat peruuntuivat marraskuussa.

Tyhjä konesali.
Varkauden akkutehtaan tuotantotiloja. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Keijo Salokangas

Varkauden akkutehtaan konkurssipesä käy neuvotteluja uusien ostajaehdokkaiden kanssa tehtaan myymiseksi. Konkurssipesä on saanut yhden uuden tarjouksen ulkomaiselta yhtiöltä.

Pesänhoitaja Pauliina Tenhusen mukaan ostajalla on tuotantoa muualla ja yhtiö haluaisi kokeilla Varkaudessa akkujen valmistusta noin vuoden ajan, minkä jälkeen toiminta saattaisi jatkua pidempäänkin.

Konkurssipesällä on myös muutama muu tehtaasta kiinnostunut taho. Osa niistä on kiinnostunut tuotannon käynnistämisestä Varkaudessa ja osa ostaisi koneet ja laitteet pois vietäväksi. Pitkään käydyt neuvottelut edellisen ostajaehdokkaan kanssa kariutuivat marraskuussa rahoituksen hinnan kallistumiseen.

Neuvottelut akkutehtaan myynnistä olivat tänä vuonna jo pitkällä eurooppalaisen toimijan kanssa. Pesänhoitaja Tenhusen mukaan ostaja oli liikkeellä vakavissaan ja olisi maksanut tehtaan laitteista myös hyvän hinnan. Marraskuussa kaupan kerrottiin kariutuneen rahoituksen kallistumiseen.

Tavoitteena on tehtaan toiminnan käynnistäminen uudelleen

Konkurssipesän ja sen velkojien kannalta tuotannon jatkuminen Varkaudessa olisi parempi vaihtoehto, sillä laitteiden purkaminen ja vienti muualle aiheuttaisi kustannuksia ja vähentäisi konkurssipesän velkojien saamaa lopullista rahamäärää.

Varkauden kaupunki varautuu akkutehtaan mahdollisen myymisen rinnalla tehtaan muuttamiseen muuhun käyttöön. Kaupunki on käynnistänyt selvityksen siltä varalta, että tehdasta ei saada myytyä.

Varkauden kaupunginjohtajan Joonas Hännisen mukaan yleisen akkuteollisuuden tilanteen ja aiempien neuvottelujen perusteella on silti uskoa siihen, että Varkauden akkutehdas kiinnostaa toimijoita. Akkutehtaan tilat omistaa Keski-Savon Teollisuuskylä Oy, joka on Varkauden kaupungin tytäryhtiö.

Varkaus ei ole Hännisen mukaan asettanut myynnille takarajaa. Akkutehtaan ja Teollisuuskylän tilannetta käsitellään kaupungin toimielimissä tammikuussa.

Suosittelemme sinulle