Hyppää sisältöön

Päivystysruuhka tuntuu myös Turun terveysasemilla

Akuuttilinjojen toimintaa on tehostettu. Koronapotilaat halutaan nopeasti hoitoon.

Turun Mäntymäen terveysaseman kylttejä ikkunan edessä.
Terveysasemalle otetaan yhteyttä arkisin, kun apua tarvitaan. Arkistokuva. Kuva: Minna Rosvall / Yle
Minna Rosvall

Turun terveysasemilla on paljon korona-, influenssa- ja RS -viruspotilaita.

Asiakkaita ohjataan tekemään oma arvio itse ja hakemaan apua aluksi netin avulla.

Turun terveysasemien ylilääkäri Suvi Vainiomäki kertoo, että koronapositiivisten vastaanottoa on lisätty, jotta heidät saadaan nopeasti hoitoon.

– Olemme panostaneet siihen, että akuuttilinjamme toimisivat mahdollisimman hyvin. Infektiovastaanottoa on lisätty. Se on tarkoitettu heille, jotka ovat saaneet positiivisen tuloksen koronatestistä, kertoo Vainiomäki.

Lasten RS–virusta on paljon ja influenssakausi on alkamassa. Vainiomäki korostaa, että infektiopotilaiden olisi tärkeää käyttää maskia sekä terveysasemilla että päivystyksessä.

– Maski on tärkeä, jotta he eivät tartuta muita. Covid–potilaille tarkoitetulla infektio-osastolla on tietenkin mietitty vielä tarkemmin nämä suojautumisasiat.

Puhelinpalvelu toimii hyvin

Ylilääkäri Suvi Vainiomäki on tyytyväinen puhelinpalvelun toimintaan.

Arkena potilaan pitääkin soittaa aluksi terveysasemalle eikä heti päivystykseen.

– Kiireetöntä asiaa ei kannata vaihtaa sen takia kiireelliseksi, että saa varmasti apua. Pystymme soittamaan takaisin myös kiireettömissä tapauksissa saman tai seuraavan päivän aikana eli hoitotakuun mukaan, kolmen päivän aikana, vakuuttaa Vainiomäki.

Joulun välipäivinäkin terveysasemilla pystytään hoitamaan kiireelliset asiat, vaikka väkeä on paljon lomilla.

– Useat infektiot ovat sellaisia, että niiden kanssa pärjää kotioloissa. Esimiehiltä kannattaa kysyä, tarvitseeko sairauslomatodistuksen lyhyeen poissaoloon.

Potilastietojärjestelmään siirtyminen on sujunut hyvin, mutta viivästyksiä on tullut ja järjestelmän käyttöönotto hidastaa toimintaa. Esimerkiksi vanhuspalveluiden hoitosuunnitelmat ja reseptien uusinnat veivät arvioitua enemmän aikaa.

Suosittelemme sinulle