Hyppää sisältöön

Lapin metsämuseolle haetaan laajempaa käyttöä – ”Ainutlaatuinen paikka ihan keskustan tuntumassa”

Metsämuseoyhdistyksellä on suunnitelmissa kehittää alueesta kaupunkilaisten virkistysalue. Sinne suunnitellaan esimerkiksi tulistelupaikkoja.

Lapin metsämuseon ulkoaluetta marraskuussa 2022.
Lapin metsämuseolla esitellään Lapin savotoiden historiaa. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle
Marjukka Talvitie

Rovaniemellä sijaitsevalle Lapin metsämuseolle halutaan laajempaa käyttöä. Museo alueineen Salmijärven rannalla Pöykkölässä on ainutlaatuinen kokonaisuus, joka esittelee metsätyöperinnettä.

Metsämuseoyhdistyksen puheenjohtajan Juri Laurilan mukaan 1960-luvulla perustetun museon kehittämistä on haitannut muun muassa se, että aluetta on oltu siirtämässä Arktikumin yhteyteen. Nyt tämä idea on kuopattu, koska museovirasto todennäköisesti estäisi talojen siirtelyn.

Museoalueen rakennukset ovat pääseet osin huonoon kuntoon ja niitä kunnostetaan.

Lapin metsämuseon rakennuksia marraskuussa 2022.
Lapin metsämuseon alueella on lukuisia aitoja metsätalouden käytössä olleita rakennuksia. Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Tavoitteena on pitää museo auki ympärivuotisesti myös kaupunkilaisten virkistyspaikkana, ja rakentaa alueelle esimerkiksi tulistelupaikka. Laurilan mukaan monelle rovaniemeläisellekin museo on täysin tuntematon, ja se halutaan muuttaa.

– Tämähän on ihan ainutlaatuinen paikka tässä ihan keskustan tuntumassa. Haluamme tarjota mukavaa oleskelupaikkaa myös paikallisille, Juri Laurila sanoo.

Tänä vuonna museo oli yleisölle auki kesäkuusta syyskuulle. Muutoin museo on auki vain tilauksesta. Museo hakee nyt lisärahoitusta suunnitelmiinsa, ja kokoaikaisen henkilökunnan palkkaamiseen.

– Meillä on suunnitelma Elävä metsämuseo -hankkeesta. Siinä olisi tehdä tänne reittejä, joissa matkan varrella pääsisi näkemään livenä miten töitä on tehty aikanaan, Laurila kertoo.

Metsämuseolla Pöykkölässä järjestetään lauantaina museoyhdistyksen jäsenyydestä kiinnostuneille puurojuhla.

Enemmän aiheesta:

Metsäradio: Lapin metsämuseo 50 vuotta

Lapin Metsämuseo tarvitsee lisää rahaa

Suosittelemme sinulle