Hyppää sisältöön

Hintojen nousu yltyi lähes ennennäkemättömään vauhtiin: tätä on odotettavissa ensi vuonna

Hintojen laskua on turha toivoa vielä tulevana vuonnakaan, vaikka inflaation odotetaankin hidastuvan. Autokauppa on hiljentynyt, kun suomalaiset kiristävät vyötään.

Pieni leikkiauto seisoo uusien oikeiden autojen edessä Ww autoliikkeessä Herttoniemessä
Ostovoiman heikentyminen näkyy autokaupassa. Myyntimäärät ovat pudonneet muutamassa vuodessa kolmanneksen. Kuva: Jaani Lampinen / Yle
Antti Parviala

Hintojen nousu on ponkaissut tänä vuonna vauhtiin, jollaista ei ole hetkeen nähty. Edellisen kerran kuukausi-inflaatio rikkoi yhdeksän prosentin rajan 39 vuotta sitten, marraskuussa 1983.

Tuolloin inflaatio nousi 9,8 prosenttiin, tämän vuoden marraskuussa lukema oli 9,1.

Nyt hintojen nousua selittää erityisesti sähkön, ruoan ja lainakorkojen kallistuminen. Ne syövät suomalaisten ostovoimasta harvinaisen suuren palan. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennustaa suomalaisten ostovoiman heikkenevän jäävän tänä vuonna runsaan kaksi prosenttia

Jos sen sijaan katsotaan vain palkansaajien ansiotuloja, tilanne heikkenee vielä enemmän, runsaan neljä prosenttia. Syynä on se, että palkat eivät ole seuranneet inflaatiota, joka nousee tänä vuonna noin seitsemään prosenttiin.

Kaikkien kotitalouksien ostovoima kehittyy paremmin kuin palkansaajilla, koska erilaiset etuudet, kuten eläkkeet, nousevat inflaatiota seuraillen. Veronmaksajat ry ennakoi palkansaajien ostovoiman heikkenevän (siirryt toiseen palveluun) niukasti myös alkavana vuonna.

Ensi vuoden alkupuolella hellittää

Ensi vuonna hintojen nousukiito alkaa rauhoittua.

– Ruuan ja tavaroiden hinnannousu johtaa kysynnän vähentymiseen. Se vähentää puolestaan hintojen nousupainetta, Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti selittää.

Hintojen nousun hidastumisen taustalla on sekin, että vertailukohta eli edellisen vuoden hintataso on jo korkea. Siihen verrattuna hinnat eivät nouse enää yhtä vauhdikkaasti kuin tänä vuonna.

Päivi Puonti, Etlan ennustepäälikkö.
Hintojen nousu vähentää kysyntää ja saa siten hintojen nousun hidastumaan, sanoo Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Mutta hintojen laskua on turha toivoa vielä ensi vuonnakaan.

Etla ennustaa ensi vuodeksi yhä neljän prosentin nousua, joskin alkuvuoden jälkeen inflaatio alkaa hidastua niin, että loppuvuonna saatetaan olla joinakin kuukausina jo lähellä nollaa (siirryt toiseen palveluun).

Suomen Pankki ennustaa (siirryt toiseen palveluun) ensi vuodeksi viiden prosentin hintojen nousua.

Autokauppian sormi kuluttajan pulssilla

Ensi vuonna kaikkien kotitalouksien ostovoima kohenee vajaan prosentin, Etla ennustaa. Sen sijaan palkansaajien ansiotaso jää yhä miinukselle. Ansioihin ennustetaan yli kolmen prosentin nousua, mutta inflaatio on lähes neljä prosenttia.

Kun ruoka-, sähkö- ja korkokulut haukkaavat entistä suuremman osan palkasta ja eläkkeestä, vaikutus heijastuu laajasti talouteen.

Ostovoiman harvinaisen raju pudotus tänä vuonna on johtanut kuluttajat tarkkailemaan rahan menoa entistä tarkemmin.

Etla ennustaa, että kestokulutustavaroiden kysyntä alenee huomattavasti. Esimerkiksi autokauppa on saanut kokea, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Heinäkuussa ensirekisteröitiin vain 5 500 autoa ja sen jälkeen määrät ovat pysytelleet alle seitsemässä tuhannessa. Autokauppiaat muistelevat kaihoisasti 2000-luvun alkuvuosia, jolloin harva se kuukausi rekisteriin kirjattiin yli kymmenen tuhatta henkilöautoa.

– Vuosi on ollut vaihteleva, kuvailee K-Auton toimialajohtaja Matti Virtanen.

Alkuvuonna oli hyvin kysyntää, mutta koronan jälkimainingeissa pullonkauloja oli siellä täällä. Pienet yksityiskohdat, kuten vetokoukkujen johtosarjojen toimitusongelmat ovat hidastaneet autojen luovuttamista asiakkaalle.

Tietokoneen suuntaan kehittyvät autot eivät inahda ilman sähköä ja sensoreita. Kun tilanne autotehtaiden tuotantoketjussa alkoi koronan jälkeen selkiytyä, alkoi Venäjän hyökkäys Ukrainassa hämmentää tilannetta.

Sodan takia tuli takkua esimerkiksi monien metallien tai vaikkapa takaluukun johdinsarjojen ja muiden osien saatavuudessa. Ukrainassa on kymmeniä autojen komponentteja valmistavia tehtaita.

– Kuluttajat ovat miettiväisiä, mihin talous on menossa, Virtanen luonnehtii nykyistä tunnelmaa.

Matti Virtanen , Kesko autokaupan tomialajohtaja
K-Auton johtaja Matti Virtasen mukaan autojen kysyntä oli alkuvuonna vilkasta. Tuotannon pullonkaulat ovat johtaneet siihen, että autojen tilauskanta kasvanut ennätyssuureksi. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Ostovoiman heikentyminen hiljentää automyymälöitä, mutta ei suinkaan pysäytä ainakaan kaikkia kauppoja. K-Autossa esimerkiksi Porschen myynti on sujunut Virtasen mukaan suorastaan hyvin.

Kaikkiaan ensi vuoden kaupan ennustetaan jäävän 98 000 autoon eli alle tämän vuosituhannen keskiarvon.

– Tässä on tavallaan jatkuvasti patoutunutta kysyntää. Tällä myynnillä autokanta vanhenee ja uskomme, että kun markkina normalisoituu, kysyntä kasvaa merkittävästi.

Uuusia autoja myytävänä Wwautoliikkeessä Herttoniemessä.
Sähkön kallistuminen ei ole perunut yhtäkään sähköautokauppaa, sanoo K-Auton Matti Virtanen. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Etlan Puonti luottaa nousevien hintojen ohjaavan taloutta kohti tasapainoa.

Kun Suomen ja Euroopan ajautumista taantumaan ensi vuonna pidetään jokseenkin varmana, se hillitsee esimerkiksi energian kysyntää ja tarkoittaa myös hintojen nousupaineen keventymistä.

Esimerkiksi öljyn hinta on jäänyt Etlan tälle ja ensi vuodelle ennustaman 105 dollarin sijasta alle 80 dollariin tynnyriltä.

– Se on ollut positiivinen yllätys. Lisäksi kahden viimekuun aikana euron kurssi suhteessa dollariin on vahvistunut, mikä tarkoittaa että hinnan öljyn lasku näkyy suomalaisille kuluttajille myös bensapumpuilla, Puonti laskee.

Aiheesta voi keskustella 30.12. kello 23 saakka.

Lue myös

Suomalaisten luottamus talouteen sukeltaa yhä – tutkijakin hämmästelee: ”Ensimmäistä kertaa tuntuu, että kuluttajat liioittelevat” - jutussa lukuja voi tutkia uudenlaisesta 3D-grafiikasta

Taantuma lähestyy, mutta matkailuautofirmassa rikotaan ensi vuonna ennätyksiä

Vahva talouskasvu hiipuu taantumaksi, arvioi valtiovarainministeriö

Vuoden euribor on nyt yli kolmen prosentin, ja sen odotetaan nousevan vielä lisää

Suosittelemme sinulle