Yksi maailman suurimmista urheilutapahtumista huipentuu sunnuntaina, kun Ranska ja Argentiina kohtaavat jalkapallon miesten MM-kisojen loppuottelussa Qatarissa.
Suoraviivaisesti tulkittuna Ranskan epäillään voittaneen jo yhdellä tavalla 12 vuotta sitten, kun Qatar valittiin kyseenalaisesti MM-kisaisännäksi. Valinnan jälkeen on puitu, kuinka Qatar lahjoi virkamiehiä ja sai näin kisat itselleen.
On epäilty myös, että Ranskan silloisella presidentillä Nicolas Sarkozylla on ollut näppinsä pelissä valinnassa.
Näin on väittänyt esimerkiksi Fifan entinen puheenjohtaja Sepp Blatter, joka erosi Fifan korruptioskandaalin takia tehtävästä vuonna 2015. Samanlaista tarinaa ovat kertoneet myös tapahtumia selvittäneet ranskalaismediat. France Football -lehti (siirryt toiseen palveluun) julkaisi 20-sivuisen raportin helmikuussa 2013. Siinä kerrottiin myös Sarkozyn osallisuudesta.
Blatterin mukaan Sarkozy isännöi Pariisissa kokousta viikkoa ennen MM-kisaisännän valintaa.
Paikalla olivat Qatarin silloinen kruununprinssi ja nykyinen emiiri, sheikki Tamim Al Thani, sekä silloinen Euroopan jalkapalloliiton Uefan puheenjohtaja, ranskalainen jalkapallolegenda Michel Platini.
Blatterin mukaan Sarkozy laittoi painetta Platinille niin, että ranskalainen olisi vaihtanut mieltään ja äänestäisi Uefan ryhmittymän kanssa Qataria alkuperäisen vaihtoehdon Pohjois-Amerikan sijaan.
– Platinin ja Uefan tiimin neljän äänen takia MM-kisat menivät Qatariin Yhdysvaltojen sijaan. Se on totuus, Blatter totesi marraskuussa ennen MM-kisojen alkua sveitsiläislehdelle (siirryt toiseen palveluun).
Äänet menivät Qatarille 14–8.
Ranskassa syyttäjänlaitos tutkii parhaillaan, mitä oikein tapahtui juuri ennen kuin Qatar valittiin MM-kisaisännäksi.
Platini on itse kiistänyt, että Sarkozy olisi pyytänyt häntä suoraan äänestämään Qataria. Hän muisteli lounasta ennen oikeusprosessin alkamista Ranskan tv:ssä 2014.
– Kyllä kai hän antoi ymmärtää, (että kannattaisi äänestää Qataria). Pöydässä ei näkynyt Australian presidenttiä, Platini letkautti.
– Ehkä hän tiesi, että aion äänestää Qataria ja myi ääneni Ranskan edun nimissä saadakseen yhtä ja toista.
Vuotta myöhemmin Platini kuitenkin sanoi uutistoimisto AP:lle, että hän oli saattanut kertoa Pohjois-Amerikan hakukomitean jäsenille äänestävänsä heitä. Platini sanoi myös tietäneensä, että Qatarin äänestäminen olisi hyvä asia Ranskalle.
Yle Areenassa nähtävissä olevassa ranskalaisdokumentissa Qatarin kisojen lehmänkaupat näytetään kuitenkin paperi, joka kertoo toista kieltä Platinin päätöksistä. Sarkozylle osoitetun muistion mukaan Platini ei ollut vielä tehnyt päätöstä ennen salatapaamista.
Samaa sanoi myös Platinin entinen viestintäpäällikkö. Dokumentissa avataan, kuinka qatarilaiset ottivat Platinin kohteekseen ranskalaisten äänien ja vaikutusvaltansa takia.
Hävittäjät suhmuroinnin taustalla? Ranskalla tiiviit kauppasuhteet Qatarin kanssa
Miksi sitten Sarkozy olisi ollut halukas saamaan Qatarille kisat? Samassa kokouksessa käsiteltiin myös asekauppoja. Tuolloin uusien Rafaele-hävittäjien myynti oli ykkösprioriteetti. Ranska on yksi maailman suurimmista aseviejistä maailmassa.
– Sarkozylle Rafaele-kaupat olivat menestyksen mitta samalla tavalla kuin Mestarien liigan voitto on jalkapalloilijalle. Ranska oli saanut pakit siellä sun täällä. Euroopassa, Brasiliassa ja Aasiassa…, Qatarin ja Ranskan välisiin suhteisiin perehtynyt toimittaja Bérengère Bonte totesi Qatarin kisojen lehmänkaupat -dokumentissa.
Sarkozy on kiistänyt väitteet, että hän olisi ollut vaikuttamassa MM-kisojen päätymiseen Qatarille. 6,3 miljardin euron hävittäjäkaupatkin solmittiin vasta Sarkozyn seuraajan Francois Hollanden aikakaudella.
Sittemmin Ranska ja Qatar ovat solmineet muitakin isoja kauppoja. Ranskan parlamentin jäsenet ovat vierailleet runsaasti Qatarissa. Maa on parlamentin jäsenten neljänneksi suosituin vierailukohde Israelin, Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. (siirryt toiseen palveluun) Parlamentin jäsenten eli Ranskan lainsäätäjien matkat on kustantanut Qatarin valtio.
Nykyinen Ranskan presidentti Emmanuel Macron oli myös paikan päällä Qatarissa seuraamassa MM-välierää Marokkoa vastaan. Macron on myös sunnuntaina seuraamassa finaalia paikan päällä. Kommentit ovat olleet hyvin pidättyväisiä. Macron ilmoitti ennen kisoja, että urheilua ei pitäisi sekoittaa politiikkaan.
Qatarissa asuneen ja Persianlahden maista vastikään kirjan kirjoittaneen Helsingin yliopiston vierailevan tutkijan Marko Halosen mukaan Qatarin ja Ranskan suhteet ovat olleet tiiviit pitkään. Sarkozyn aikana suhteet olivat jopa ”äärettömän lämpimät”.
– Ranskan ja Qatarin suhteet ovat merkittäviä. Ranska on Qatarin yksi tärkeimmistä länsikumppaneista kaupan saralla, Halonen painottaa.
Ranskan jalkapalloliitto on pysynyt hiljaa
Ranskan jalkapallomaajoukkue on ollut hyvin pidättyväinen Qatar-kommenteissaan. Kapteeni Hugo Lloris ilmoitti OneLove-kapteeninnauhakohun keskellä, ettei hän aio käyttää sitä, koska kunnioittaa Qatarissa maan sääntöjä. Didier Deschamps ilmoitti, että hän ei kommentoi Qatarin tilannetta, koska ei halua ottaa osaa julkiseen keskusteluun.
– Ranskan jalkapalloliitto on varonut liikaa kommentoimasta syytöksiä. On ollut turhan varovainen linja, kun on Qatarissa todettu selviä ihmisoikeusloukkauksia, eikä oteta kantaa. Se pelaa sortajan pussiin ja on vähän kummallista toimintaa, Halonen toteaa.
Toki Halonen muistuttaa, että ylipäätänsä Persianlahden alueella Qatar ei ole poikkeuksellisen ongelmallinen maa.
– Valitettavasti Qatar ei ole pahimmasta päästä. Jos verrataan vaikkapa Saudi-Arabiaan, Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin tai Bahrainiin, niin näitä maita on kritisoitu huomattavasti vakavammista ja kauheammista asioista kuin Qataria, Halonen toteaa.
Oma lukunsa on myös pariisilaisen jalkapalloseuran PSG:n päätyminen qatarilaiseen omistukseen. Tästäkin on epäilty sovitun Sarkozyn ja Qatarin johdon kanssa. PSG:n omisti ennen qatarilaisia Sarkozyn hyvä ystävä. PSG oli pahasti tappiollinen ennen kuin Qatarin valtiollinen sijoitusyhtiö tuli hätiin.
Historioitsija Halonen toivoo, että kumppanuussuhteistaan huolimatta Ranska kunnioittaisi perinteitään.
– Ranska on demokratian ja vapauden synnyinkoti. Ranska yrittää pitää myös itse yllä tällaista kuvaa. Toivoisin, että näiden sanojen takana seistäisiin ja tutkitaan avoimesti. Eikä lähdetä syyttämään muita, Halonen toteaa.
Qatarilta osittainen epäonnistuminen
Entäs sitten Qatarille tulevat hyödyt? Viime kuukausina etenkin Länsi- ja Pohjois-Euroopassa on puhuttu paljon Qatarissa tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista. Homoseksuaalisuus on kiellettyä maassa.
The Guardian -lehden (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna julkaiseman raportin mukaan yli 6 500 työläistä kuoli MM-jalkapalloon liittyvissä rakennusprojekteissa vuosien 2010–2020 välillä. MM-kisojen aikana on tullut julkisuuteen kaksi kuolintapausta.
MM-kisojen arvioidaan puolestaan maksaneen jopa 213 miljardia euroa. Qatarin kisat ovat olleet kalleimmat jalkapallon MM-kisat koskaan. Esimerkiksi seitsemät edelliset MM-kisat maksoivat järjestäjilleen yhteensä hieman yli 40 miljardia euroa.
Qatarin on todettu harrastavan MM-kisoissa sports washingia eli niin sanottua urheilupesua. Qatarin on todettu pyrkivän kiillottamaan maansa veristä mainetta MM-kisojen avulla.
Halosen mukaan MM-kisat ovat olleet tässä mielessä osittain epäonnistuminen.
– Qatarille on tullut ehkä enemmän kritiikkiä kuin he ovat varmasti odottaneet. Tähän päälle on tullut myös korruptiosyytöksiä, Halonen sanoo ja viittaa Euroopan parlamentin korruptiosotkuun.
Mediatietojen mukaan Qatar olisi pyrkinyt vaikuttamaan Euroopan parlamentin jäseniin ja päätöksentekoon, jotta Qatar nähtäisiin myös siellä positiivisemmassa valossa.
Toisaalta Halonen muistuttaa, että Qatar on saanut myös yllättävän positiivista palautetta kisajärjestelyistä.
– Asuin vuoden 2019 yleisurheilun MM-kisojen aikaan Dohassa. Ainakaan silloin järjestelyt eivät olleet hyvällä tolalla. Se olisi huomattava parannus, Halonen toteaa.
Huomio kelpaa Qatarille
Mitä Qatar on saanut sadoilla miljardeilla ja tuhansilla kuolemilla? Tutkijan mukaan ainakin julkisuutta, jota Qatar tarvitsee. Oli se sitten välillä huonoakin.
– Qatar on todella pieni maa. Sillä ei ole hirveästi mahdollisuuksia lisätä valtaansa kuin mahtavalla kaasuvarallisuudellaan. Se pelkää useita naapureitaan ja on ollut pahoissa riidoissa. Qatar olisi helppo vallata, jos sinne tehtäisiin iso hyökkäys. Qatar haluaa, että se tunnetaan ympäri maailmaa ja näyttää olevansa suvereeni maa. Kaikkine ongelmineen Qatar on saanut huomiota ja on pystynyt luomaan liittolaisia, kuten Turkin, Halonen toteaa.
Ranskan esimerkki osoittaa myös sen, että Qatar on tärkeä kumppani monelle maalle ympäri Eurooppaa. Ukrainassa käytävä sota on korostanut myös Qatarin roolia maakaasubisneksessä.
Miten käy jatkossa? Pystytäänkö Qataria painostamaan olojen parantamiseen?
Se ei välttämättä ole helppoa, vaikka kuinka neuvottelujakin käytäisiin.
– Usein on niin, että kun toiselle pyllistää, toiselle kumartaa. Qatarillakin on mahdollisuus siirtää toimintaansa ja rahoja esimerkiksi Kiinaan suuntaan. Siitä on myös jo viitteitä olemassa. Qatar ei ole riippuvainen yhteistyöstä Euroopan kanssa, jos kritiikki äityy, Halonen toteaa.
Yksi asia on kuitenkin varmaa. Qatarin mannekiini ja PSG:n tähti nostaa joka tapauksessa pokaalia. Olkoon se sitten viime vuosikymmenet jalkapalloa hallinnut Lionel Messi tai tulevia vuosikymmeniä lajin kirkkaimpana tähtenä tuikkiva Kylian Mbappé. Kaiken kukkuraksi jompi kumpi voittaa vieläpä todennäköisesti kisojen maalikuninkuuden.
Jalkapallon MM-finaali Argentiina–Ranska pelataan sunnuntaina kello 17 alkaen. Suora lähetys TV2:ssa, Yle Areenassa ja Yle-sovelluksessa kello 16.00 alkaen.