Hyppää sisältöön

Politico: Edustajainhuoneen komitea voi suositella, että Trumpia vastaan nostettaisiin rikossyyte kapinasta

Demokraattien johtama komitea ei voi nostaa syytteitä vaan ainoastaan antaa suosituksia maan oikeusministeriölle.

Donald Trump håller tal på ett kampanjmöte.
Yhdysvalloissa edustajainhuoneen komitea on tutkinut entisen presidentin Donald Trumpin osallisuutta kongressiin tammikuussa 2021 kohdistuneeseen hyökkäykseen. Kuva: Thomas Cordy/The Palm Beach Post-USA TODAY NETWORK
Jani Parkkari

Yhdysvalloissa hyökkäystä kongressitaloon tutkivan edustajainhuoneen komitea äänestää maanantaina siitä, esittääkö se entistä presidenttiä Donald Trumpia vastaan nostettavan rikossyytteen kapinasta.

Asiasta kertoo amerikkalaislehti Politico (siirryt toiseen palveluun), jonka lähteiden mukaan paneeli äänestää ainakin kolmesta Trumpia koskevasta mahdollisesta syytteestä. Kaksi muuta nimikettä ovat virantoimituksen estäminen sekä salaliitto Yhdysvaltain hallinnon johtamiseksi harhaan.

Komitea ei voi itse nostaa syytteitä, mutta se voi antaa suosituksia maan oikeusministeriölle.

Komitea koostuu yhdeksästä edustajainhuoneen jäsenestä. Seitsemän heistä on demokraatteja ja kaksi republikaaneja.

Oikeusministeriö tutkii jo Trumpin toimia

Komitean tutkimusten keskiössä ovat olleet tammikuun 6. päivän tapahtumat Washingtonissa vuonna 2021. Tuolloin Trumpin kannattajat ryntäsivät Yhdysvaltain kongressiin päämääränään estää Joe Bidenin astuminen presidentin virkaan.

Oikeusministeriö tutkii jo entuudestaan Trumpin roolia kongressihyökkäyksessä eikä sen ole pakko noudattaa edustajainhuoneen komitean suosituksia. Komitean on määrä julkaista loppuraporttinsa keskiviikkona.

Politicon mukaan on epäselvää, tullaanko raportissa mahdollisesti suosittelemaan syytteiden nostamista Trumpin lisäksi myös muita henkilöitä vastaan.

Trump pitää tutkintaa pelleilynä

Edustajainhuoneen komitean tiedottaja ei ole kommentoinut Politicon tietoja. Trumpin lehdistövastaava Steven Cheung on kritisoinut komitean suunnitelmia.

– Tammikuun kuudennen päivän komiteassa Trumpin vastustajat pitivät näytösoikeudenkäyntejä. He ovat tahra tämän maan historiassa, Cheung kommentoi tiedotteessa.

– Tämä oikeutta esittävä pelleily ei ole ollut mitään muuta kuin Hollywood-tuottajien dokumenttiprojekti, joka pilkkaa amerikkalaisten älykkyyttä ja tekee pilaa meidän demokratiastamme, Cheung jatkoi.

Lue lisää:

Trump Organization tuomittiin veropetoksesta

Donald Trump vaati perustuslaista luopumista ja saa nyt kovaa ryöpytystä yli puoluerajojen

Kongressihyökkäystä tutkinut komitea haluaa Trumpin kuultavaksi

Suosittelemme sinulle