Hyppää sisältöön

Kläbo kohtasi vahvempansa Davosin sprintissä – sauvoja kalistellut Vuorinen tylytti brittihiihtäjää, Suhoselta putosi kivi sydämeltä

Miesten sprinttikilpailu Davosissa päättyi yllätykseen, kun Federico Pellegrino voitti loppukirissä Johannes Hösflot Kläbon. Suomalaismiehille päivä toi valonpilkahduksia, muttei välieräpaikkoja.

Lauri Vuorinen ajautui ahtaisiin väleihin britannialaisen James Clugnetin kanssa.
Pertti Lappalainen,
Kimmo Porttila

Maastohiihdon miesten sprinttikilpailu Davosissa päättyi italialaisjuhliin. Federico Pellegrino tarrautui finaalin viimeiseen laskuun lähtiessä Norjan Johannes Hösflot Kläbon peesiin, ja kukisti hiihtokuninkaan ilmiömäisen vahvalla loppukirillä.

Vuoden voittamaton maailmancupin sprinteissä ollut Kläbo oli voittanut 30 edellisestä maailmancupin sprinttikilpailusta 26.

– Täällä Davosissa kilpailen usein hyvin, tämä tuntuu kodilta. Kiitos yleisölle ja kisajärjestäjille, Pellegrino tunnelmoi kilpailun jälkeen.

Pellegrino lähti lauantaina kolmelta aamuyöllä Davosiin raskaana olevan vaimonsa luota Italiasta. Hiihtäjä kertoi vaimonsa tsempanneen häntä hyvään suoritukseen.

– Tämä on kuin unta edelleen, tuntuu kuin yhä nukkuisin, häkeltynyt Pellegrino avasi haastattelussa.

Kilpailun kolmanneksi hiihti Ranskan Lucas Chanavat.

Näin Pellegrino kuittasi Kläbon ohi loppukirissä.

Vuorinen kolisteli brittihiihtäjän kanssa

Lauri Vuorisella oli puolivälierässään hankaluuksia britannialaisen James Clugnetin kanssa. Toiselle kierrokselle lähdettäessä Vuorinen pyrki parantamaan sijoitustaan pitkällä suoralla, mutta Clugnet vaihtoi hiihtolinjaansa suomalaisen eteen.

– Jäin kahdesti pussiin brittihiihtäjän taakse. Ensimmäinen kerta oli tuossa suoralla. Se oli mielestäni aika törkeä. Jos olen niin paljon rinnalla, että sukset alkaa kolista, silloin ei saisi noin tehdä, Vuorinen puhisi Ylen haastattelussa kilpailun jälkeen.

Toinen tilanne kaksikolla oli loppusuoralla, kun Clugnet sulki kaistan Vuoriselta, eikä tämä saanut mahdollisuutta haastaa brittihiihtäjää jatkopaikasta. Suomalainen ei kuitenkaan päätynyt tekemään protestia.

– Maaliin tullessa olisin varmasti saman tien tehnyt protestin, mutta mietitään nyt vähän ja rauhoitutaan, kauden parasta hiihtoaan kisassa esittänyt Vuorinen kertoi.

Kokeneen sprintterin loppusijoitus oli 13:s. Hän jää seuraavaksi harjoittelutauolle kotimaisemiinsa Rovaniemelle. Sprinttimaajoukkeessa on kova kamppailu MM-kisapaikoista. Useammalla hiihtäjällä on vielä mahdollisuus kisapaikkaan.

– On kuusi-seitsemän miestä, jotka pystyvät sprinttijoukkueeseen hiihtämään. Yksi maailmancupin perinteisen sprintti on vielä Les Roussesissa jäljellä, joten sen jälkeen tiedetään varmaan paremmin, Vuorinen avasi tilannetta.

Federico Pellegrino
Pellegrino oli todella tunteikas voittonsa jälkeen. Kuva: EPA-EFE

Verneri Suhonen sanoi olevansa ”back”

Terveysmurheista viimeisen vuoden ajan kärsinyt Verneri Suhonen hiihti pitkästä aikaa parhaan kilpailunsa. Vapaan sprinttispesialisti taisteli loppuun saakka välieräpaikasta, mutta taipui lopulta eränsä kolmanneksi.

– Viimeisellä kierroksella huomasin, että nyt on paikka iskeä ja vielä on ”jalkaa”. Iskin nousuun ja halusin lähteä ekana laskuun. Isku oli syönyt loppukiriä, ja kaksi pääsi puikkaamaan ohi, 15:nneksi sijoittunut Suhonen kertasi ratkaisunhetkiä Ylen haastattelussa.

Suomalainen pääsi alusta asti hyvälle paikalle ja olikin tyytyväinen siihen, miten valmista erähiihtäminen oli. Vaikeista sydänoireista viimeisen vuoden aikana kärsinyt Suhonen ei vielä alkukaudella ole ollut parhaassa iskussaan.

– Vaikea vuosi, iskuja on otettu. Alkukausi ei ole ollut mitään huippulentoa ja Rukan maailmancupin korvilla vielä sairastuinkin. Nyt tällainen hiihto, joten voisi kai sanoa, että meikä on ”back”, Suhonen hehkui haastattelussa.

Verneri Suhonen iski vahvasti viimeiseen nousuun, mutta loppukiri ei aivan riittänyt tuomaan miehelle välieräpaikkaa.

Puolivälierissä Suhosen iskussa radan ainoaan ylämäkeen oli jo tuttua lentoa.

– Tänään tipahti aika iso kivi sydämeltä. Tästä on siistiä lähteä jatkamaan, sprintteri hekumoi.

Sekä Vuorinen että Suhonen uskovat kilpailevansa seuraavan kerran Scandinavia cupissa Rovaniemellä tammikuussa. Ohjelmassa on tuolloin MM-kisoissa hiihdettävä perinteisen sprintti. Kumpikaan ei näin ollen todennäköisesti osallistu Tour de Skille.

– Täytyy Ounasvaaran ensilumenladun nousua mätkiä sen verran monta kertaa ylös, että Skandinavia cupissa kulkee, Suhonen suunnitteli.

Muista miessprinttereistä Niilo Moilanen oli Davosissa 16:s ja harjoittelutauolle jäävä Joni Mäki 25:s. Lauri Mannila karsiutui erävaiheesta ja oli 35:s.

Suosittelemme sinulle