Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaistähden silmät jäätyivät tiukassa voittotaistossa – paras suomalainen Krista Pärmäkoski joutui tankkaamaan yöllä ylimääräistä ravintoa

Davosin 20 kilometrin väliaikalähdössä Jessie Diggins hiihti sekuntikamppailun voittoon. Kisassa nähtiin isojakin aikaerojen heilahteluja matkan aikana, ja suomalaiset putosivat kärjen vauhdista.

Pertti Lappalainen,
Kimmo Porttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Davosin 20 kilometrin vapaan väliaikalähtökilpailun maalialueella nähtiin toinen toistaan voipuneempia naishiihtäjiä. Vajaan 1600 metrin korkeudessa käydyn rajun kilpailun voitti Yhdysvaltojen Jessie Diggins.

Kovimman vastuksen jenkkinaiselle tarjosi vajaan kolmen vuoden tauon jälkeen maailmancupissa palkintopallille yltänyt Norjan Ingvild Flugstad Östberg. Vaikeista terveysongelmista pitkään kärsinyt norjalainen hävisi Digginsille lopulta reilut viisi sekuntia, ja kolmanneksi tullut Rosie Brennan hieman yli 11 sekuntia.

– Rakastan tätä kilpailua. Tämä on ovelan raskas rata, joten yritin hiihtää keskittyneesti. Kiitos tiimilleni, sillä sukseni olivat loistavat, Diggins tunnelmoi voiton jälkeen.

Yhdysvaltalainen peitti pitkään kasvojaan käsillään maalialueella. Tälle saatiin selitys haastattelussa, sillä hiihtäjä sanoi silmiensä jäätyneen viimeisen kierroksen laskuosuudella.

– Otin riskejä viimeisessä laskussa, ja melkein kolaroin, voittaja paljasti.

Östberg on kärsinyt viime vuosina muun muassa vaikeasta jalkavaivasta. Paluun huipulle tehnyt hiihtäjä oli todella onnellinen maalissa.

– Tämä on mahtavaa. Minulla oli hyvä päivä, ja palkintopallille nouseminen on todella hienoa. Kaikki, mitä on tapahtunut viime vuosina, tekee tästä erityisempää, Östberg kuvaili norjalaissivusto VG:n mukaan kilpailun jälkeen.

Hiihtäjä on ollut Davosissa jo yli viikon valmistautumassa viikonloppuun. Onnistunut kisa päättyi sekuntikamppailuun.

– On sekä kauheaa että hauskaa taistella sekunneista. Tästä jäi jotain, mitä harjoitella, kun hävisin voiton lopussa. Olen kuitenkin mielettömän tyytyväinen, Östberg kertoi VG:n mukaan.

Pärmäkoski ja Niskanen tasaisilla suorituksilla kymmenen joukkoon

Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen olivat totutusti parhaat suomalaiset. Pärmäkoski oli seitsemäs ja Niskanen yhdeksäs. Vapaan spesialistina tunnettu Eveliina Piippo hiihti hienon hiihdon ja oli 13:s. Sijoitus oli Piipon paras koskaan maailmancupissa.

Pärmäkoski kuvaili matkaa mielenkiintoiseksi, ja pohti vauhdinjakonsa onnistumista.

– Varmaan kunnioitin matkaa. Tirilin (Udnes Weng) kanssa hiihdin kolme kierrosta, ja ehkä vähän tyydyin siihen vauhtiin. Toisaalta en tiedä, miten hiihto olisi tullut loppuun, jos olisin vetänyt kovempaa toisella kierroksellani, hän analysoi Ylen haastattelussa.

Todella voipuneena maalissa maanneen Pärmäkosken loppuveto riitti seitsemänteen sijaan Davosissa.

Korkealle ilmanalalle tyypillisesti voimasuhteet vaihtelivatkin kilpailun aikana. Weng hiihti nousujohteisen kilpailun, sillä hän oli viidessä kilometrissä jo 23 sekuntia Digginsin perässä. Maalissa ero oli vain hieman yli 11 sekuntia.

Brennan putosi voittokamppailusta viimeisen kolmen kilometrin aikana, kun taas Östberg hävisi Digginsille peräti 12,4 sekuntia viimeisen vajaan kolmen kilometrin aikana.

Lue lisää: Hiihdon maailmancup-kisassa vaanii tänään vaara – Ylen asiantuntija avaa, kuinka mokasi itsekin ensimmäisellä kerralla Davosissa

Eilisen rankan sprinttipäivän jälkeen Pärmäkoski oli joutunut tankkaamaan hieman ylimääräistä ravintoa, sillä nälkä oli yllättänyt yöllä.

– Kuivattuja hedelmiä napostelin, kun en löytänyt muuta, Pärmäkoski naurahti.

Krista Pärmäkoski hiihtää Davosin sprintissä 2022.
Krista Pärmäkoski oli sunnuntaina paras suomalaisnainen. Kuva: EPA-EFE

Paljon alkukaudella kilpaillut Pärmäkoski jää Davosiin harjoittelujaksolle ennen Tour de Skitä.

Kerttu Niskanen ei ollut täysin tyytyväinen omaan kilpailuunsa.

– Ei oikein tullut sellaista tulosta, mitä olisin halunnut ja odotin. Yritin tasaista vauhtia pitää läpi kisan, mutta yksin jouduin hiihtämään, Niskanen totesi Yle Urheilulle.

Kilpailussa nähtiin jonkin verran pieniä porukoita, joissa hiihtäjät hyötyivät toistensa vetoavusta ja peeseistä. Niskasen etukäteissuunnitelma ei tämän osalta toteutunut.

– En saanut Kalvån (Anne Kjersti) peesiä, mikä oli tarjolla. En tiedä kostautuiko se viimeiselle kierrokselle. Yritin ajaa häntä kiinni, niin viimeinen kierros tuli huonosti ja hiihdin yksin kaikessa rauhassa, Niskanen totesi.

Kerttu Niskanen åker skidor.
Kerttu Niskanen ei saanut tavoittelemaansa onnistumista sunnuntain kilpailussa. Kuva: EPA-EFE/KIMMO BRANDT/All Over Press

Piippo uransa parhaaseen suoritukseen

Eveliina Piippo pääsi hiihtonsa jälkeen istahtamaan hetkeksi johtajan tuolille maalialueella.

– Mukava siinä oli käväistä, toivottavasti joskus saan olla vähän pidempäänkin, Piippo kertoi Ylen haastattelussa.

24-vuotias hiihtäjä on päässyt vaikeampien vuosien jälkeen hyvään vauhtiin ja mukaan alkukauden maailmancup-kilpailuihin. Joukkueen mukana kiertäminen on tuntunut Piipon mukaan hyvältä, mutta odotukset ovat vielä sunnuntaistakin tulosta korkeammalla.

– Minulla on itseäni kohtaan kovat odotukset. Top 15 oli vähintä, mitä täältä lähdettiin hakemaan, eli olisi voinut vielä paremminkin mennä.

Suoritus oli Piipon mukaan hallittu ja tasainen. Hiihtäjä tunnetaan hyvästä suhteellisesta hapenottokyvystään, ja taidostaan hiihtää ylämäkiä vahvasti. Tämä näkyi sunnuntainkin suorituksessa.

– Turpiin taisi tulla aina, kun tultiin ylhäältä alaspäin, ja vähän nostin osakkeita, kun mentiin ylöspäin, laskutaitoaankin soimannut Piippo pohti.

Muista suomalaisista Anne Kyllönen oli 22:s. Naisten maailmancup jatkuu joulutauon jälkeen vuodenvaihteen Tour de Skillä.

Suosittelemme sinulle