Hyppää sisältöön

Tuomas Harjula uransa parhaaseen suoritukseen – asiantuntija valottaa huippuvireen taustoja: ”Syksyllä käytiin veitsenterällä”

Miesten ampumahiihdon maailmancup siirtyi joulutauolle norjalaiskomennossa. Suomen Tuomas Harjula hiihti uransa parhaan sijoituksen, ja oli tiukan kilpailun 10:s.

Johannes Dale voitti Annecyssa yhteislähtökilpailun, jossa Tuomas Harjula oli uransa parhaalla suorituksella 10:s.
Pertti Lappalainen

Miesten yhteislähtökisa Ranskan Annecyssa päättyi iloisiin suomalaistunnelmiin. Tuomas Harjula oli ampumahiihdon maailmancupin joulutaukoa edeltävässä kilpailussa peräti 10:s. Ainoastaan kaksi sakkoa ampunut suomalainen hävisi kilpailun voittaneelle Johannes Dalelle reilut 45 sekuntia.

Norja hallitsi kilpailua, ja maan kolmoisvoiton varmistivat toiseksi tullut Sturla Holm Lägreid ja kolmanneksi hiihtänyt maailmacupin johtaja Johannes Thingnes Bö. 10 parhaan joukossa oli peräti kuusi norjalaista.

Harjulan onnistumisen mahdollisti tasainen vauhdinjako. Hän lähti rauhallisesti liikkeelle ja pysytteli ison porukan häntäpäässä.

– Tuomas tiesi, ettei kilpailua hävitä ensimmäisellä kierroksella, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu arvioi.

Kaksi ensimmäistä ammuntaa ilman ohilaukauksia suorittanut suomalainen sai hiihdettyä itselleen sopivissa porukoissa läpi kilpailun.

– Hän pystyi hiihtämään välikierrokset keulan kanssa samaa vauhtia. Ensimmäisellä pystypaikalla tulleet kaksi sakkoa eivät haitanneet, kun muutkin ampuivat ohilaukauksia. Harjula pysyi edelleen hyvissä letkoissa, Kotikumpu analysoi.

Hieman lopussa hyytynyt Harjula taisteli onnistuneesti viimeisen kierroksen, joka takasi miehelle uran parhaan sijoituksen maailmancupissa.

Tuomas Harjula miesten viestissä Kontiolahdella.
Tuomas Harjula on ollut alkukaudella uransa parhaassa vireessä. Kuva: EPA-EFE

Onnistuneen alkukauden taustalla kovia ratkaisuja

Viime vuoden olympialaisten jälkeen Harjula lopetti kilpailukauden kesken, sillä mies tunsi, ettei kaikki ole kunnossa. Taustalla oli terveysmurheita ja harjoituskuormitusta. Urheilija siirtyi siviilitöiden pariin Kainuun prikaatin liikunta-aliupseeriksi.

– Hän sai siellä mielenrauhan ja himo harjoitteluun palasi, Kotikumpu valottaa.

Harjula aloitti harjoittelun jälleen huhti-toukokuussa. Kesän ja syksyn mies harjoitteli normaaliin tapaan.

– Hän on harjoitellut kovaa ja paljon. Hänen valmentajansa Aapajärven Niko sanoi, että syksyllä käytiin jopa vähän veitsenterällä sen kanssa, kumpaan suuntaan vire keikahtaa.

Viime aikojen tulokset näyttävät, että Harjula on palautunut kovista harjoituksista. Miehen vauhti on näyttänyt parantuvan kilpailu kilpailulta. Harjula on ollut jo kolme kertaa 20 parhaan joukossa tällä kaudella.

Lisää on luvassa

Uransa parhaassa vireessä olevalta urheilijalta voidaan odottaa joulutauon jälkeen vielä parempaa. Kuntohuippua ei suomalaisenkaan kohdalla ole viritetty alkukauteen.

– Nyt on tärkeää, että saadaan elimistö palautuneeseen tilaan joulutauon aikana. Tuomaksen ja Nikon kanssa jutellessa on käynyt selväksi, että Tuomaksenkin kuntohuippua on rakennettu helmikuun MM-kisoihin, Kotikumpu avaa tilannetta.

– Aina voidaan odottaa parempaa, kun urheilija menee parempaan suuntaan, asiantuntija päättää.

Yhteislähtökilpailun toinen suomalainen Olli Hiidensalo oli 28:s. Hän ampui peräti kuusi sakkokierrosta.

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu tammikuussa Slovenian Pokljukassa. MM-kilpailut käydään Saksan Oberhofissa helmikuun puolivälissä.

Suosittelemme sinulle