Hyppää sisältöön

Mitä ihmettä Argentiinan MM-kultajuhlissa tapahtui? Sankarivahdilta härski ele – Messin hämmentävän viittaepisodin taustalla järjestäjämaan perinteet

Jalkapallon MM-finaalista kehkeytyi uskomaton jännitysnäytelmä, mutta yllätykset jatkuivat vielä pitkälle finaalin jälkeenkin.

Näin Lionel Messi sai nostaa voittopokaalin
Hinni Hirvonen

Jalkapallon MM-kisojen loppuottelusta muodostui dramaattinen jännitysnäytelmä, jonka päätteeksi Argentiina pääsi juhlimaan MM-historian kolmatta MM-kultaansa.

Helpolla mestaruus ei tullut, sillä ratkaisua haettiin ensin jatko-ottelusta ja sitten rangaistuspotkukilpailusta.

Varsinainen peliaika päättyi 2–2-lukemiin: Ranskan molemmista osumista vastasi kahdesti kolmen minuutin sisään osunut Kylian Mbappe, kun taas Argentiinan osumista vastasivat Lionel Messi ja Angel Di Maria. Messi ja Mbappe osuivat molemmat toistamiseen vielä jatko-ottelussa, joten ottelu venyi rangaistuspotkukilpailuun.

Sen Argentiina vei 4–2, ja juhlat olivat valmiita alkamaan.

Jalkapalloromantikot herkistyivät, kun Lionel Messi, Argentiinan 35-vuotias kapteeni ja yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista, pääsi vihdoin nostamaan himoitsemaansa pokaalia ilmaan.

Loppuottelua seurannut palkintojenjako oli kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteinen.

Ensin MM-turnauksen parhaaksi maalivahdiksi valittu Emiliano Martínez tuuletti palkintoaan varsin härskillä tavalla, joka sai selostaja Matti Härkösenkin vaatimaan kopparille sakkoja.

Tämä ei kuitenkaan ole ensimmäinen kerta, kun Martinez tuulettaa kyseenalaisesti. Hän teki vastaavanlaisen härskin tuuletuksen myös vuosi sitten, kun Argentiina juhli Copa American voittoa. (siirryt toiseen palveluun)

Martinez itse oli haastattelussa herkistynyt.

– Tulen todella vaatimattomista oloista. Lähdin Englantiin todella nuorena, ja haluan omistaa tämän mestaruuden perheelleni, Martinez kommentoi tunteikkaana pelin jälkeen.

Mutta vielä hämmentävämpää oli tulossa.

Kun Messi astui pokaalin viereen, ryhtyi Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani pukemaan argentiinalaiskapteenin ylle viittaa. Kyseessä on Bisht, eli arabimaailmassa tunnettu perinneasu, jota on käytetty tuhansien vuosien ajan. Bisht puetaan ylle yleensä juhlatilaisuuksissa kuten häissä, ja yleensä sitä käyttävät pomot, kuninkaat ja imaamit.

Messiä viitta ei tuntunut haittaavan, sillä tuore maailmanmestari vain hieroi käsiään innostuneesti.

Sen sijaan, että Messi olisi päässyt heti joukkueensa kanssa tuulettamaan, lähtivät emiiri ja Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino saattamaan pokaalia ja Messiä. Matka oli kuitenkin lyhyt, ja pian pokaali nousi joukkueen kanssa ilmaan.

– Siinä otettiin todella iso hetki pois pelaajalta. En pitänyt siitä. Tuon voisi tehdä myöhemmin kabineteissa. En usko, että Messi oli itsekään iloinen. Mielestäni tuo ei ollut onnistunutta, Saksan tv:n kommentaattorina toiminut entinen maajoukkuepelaaja Bastian Schweinsteiger sanoi Bildin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle