Hyppää sisältöön

Argentiinan sankarivahti kohautti irstaalla eleellään ja huudollaan pukukopissa – mutta huomasitko, kuinka härskiä toiminta oli rankkarikisan aikana?

Emiliano Martinezin nousu Argentiinan kansallissankariksi on ollut rankka ja epätodennäköinen. Tuuletuksellaan kohahduttanut maalivahti on joukkueensa parissa arvostettu, nöyrä ja tunteikas johtaja.

Katso taktisesta kuvakulmasta, kuinka Emiliano Martinez psyykkasi ja hämmensi rangaistuspotkukisan aikana.
Mika Halonen

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vaikka jalkapallon maailmanmestaruus vuosimallia 2022 henkilöityi erityisen vahvasti yhteen ihmiseen, Lionel Messiin, nousi mestaruushumun kiistellyksi kulttihahmoksi Emiliano Martinez.

Juhlahumun otteillaan maalivahti Martinez teki itsestään lukuisten sosiaalisen median meemien päähenkilön.

Martinez nousi myös hehkutetuksi kansallissankariksi, jonka polku maajoukkueen ykköstorjujaksi on ollut erityisen tunteikas ja raskas.

Kyseenalainen tuuletus ja ”minuutin hiljainen hetki Mbappelle”

MM-finaalin jälkeen Martinez palkittiin turnauksen parhaan maalivahdin kultaisella hanskalla. Martinez juhlisti palkintoaan tavalla, jota on eri medioissa kuvailtu esimerkiksi irstaaksi, rivoksi, vulgaariksi, säädyttömäksi tai sopimattomaksi.

Jopa argentiinalaislehdet, kuten La Nacion (siirryt toiseen palveluun), pitivät sankarivahdin toimintaa tarpeettomana ja lapsellisena.

”Voi ei”, oli kuulunut Fox Sportsin selostajan reaktio, kun taas BBC:llä Gary Lineker totesi: ”Ei, älä tee sitä, Emi”. Ylen selostaja Matti Härkönen vaati kopparille sakkoja.

Argentiinalaisvahdin tuuletus herätti paheksuntaa selostamossa: "Sakkoja!"

Maalivahtivalmennuksen asiantuntija Eemeli Reponen tuntee hyvin Martinezin vaikean uran käänteet. Reponen on päässyt itsekin vuosien varrella kuuntelemaan Martinezin näkemyksiä.

– Mitä ikinä siinä tapahtuikin, siinä purkautui aikamoinen painolasti hartioilta, Reponen pohtii Martinezin ottelun jälkeistä käytöstä.

– Kertoo myös ehkä aika paljon maalivahdin elämästä. Siellä on yksi kerrallaan maalinsuulla, kilpailu on todella kovaa. Martinez on kokenut, että häntä on kohdeltu väärin ja hän olisi ansainnut enemmän. Tuntuu, että siinä purkautui asioita jostain sieltä syvältä sielusta.

Martinezin ele ei ollut täysin uusi juttu. Martinez teki samankaltaisen tuuletuksen edellisvuonna, kun Argentiina oli voittanut Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen finaalissa Brasilian ja hänet oli valittu turnauksen parhaaksi maalivahdiksi.

Emiliano Martinez juhlii Copa American voittoa 2021.
Monet näkivät Emiliano Martinezin tuuletuksissa MM-finaalin jälkeen yhtymäkohtia tähän hetkeen Copa American mestaruusjuhlassa. Kuva: Shutterstock / All Over Press

Espanjalaissivusto AS kertoo (siirryt toiseen palveluun), että Martinez kommentoi MM-finaalin jälkeistä toimintaansa argentiinalaiselle radiokanavalle La Redille.

– Tein sen, koska ranskalaisyleisö buuasi minulle.

Lisää vettä myllyyn saatiin Argentiinan pukukopista, jossa pelaajat lauloivat ja juhlivat odotetun riehakkaasti. Kesken voitontanssin Martinez vaati minuutin hiljaisuutta Ranskan ykköstähdelle Kylian Mbappelle, josta tuli historian toinen MM-finaalissa hattutempun viimeistellyt pelaaja.

– Emiliano Martinez ja argentiinalaiset pilkkaavat Kylian Mbappea, otsikoi esimerkiksi ranskalaislehti L'Equipe (siirryt toiseen palveluun).

Emiliano Martinez saa MM-kisojen parhaan maalivahdin palkinnon Gianni Infantinolta.
Emiliano Martinez sai MM-kisojen parhaan maalivahdin palkinnon Gianni Infantinolta... Kuva: Getty Images
Emiliano Martinez tuuletti härskisti MM-kisojen parhaan maalivahdin kultaisen hanskan kanssa.
...ja tuuletteli tähän tapaan. Kuva: Getty Images
Enzo Fernandez, Lionel Messi, Emiliano Martinez ja Kylian Mbappe.
Enzo Fernandez (vas.) valittiin turnauksen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi, Lionel Messi parhaaksi pelaajaksi, Emiliano Martinez parhaaksi maalivahdiksi ja Kylian Mbappe voitti maalikuninkuuden kahdeksalla osumalla. Kuva: Getty Images

Tällaisia olivat Martinezin konnankoukut rankkarikisassa

Martinezin saama parhaan maalivahdin palkinto jakoi mielipiteitä. Mainiosti puolustaneen Argentiinan maalilla hän torjui seitsemässä ottelussa seitsemän laukausta ja päästi kahdeksan maalia. Esimerkiksi Kroatian Dominik Livakovic torjui seitsemässä ottelussa 24 kertaa ja päästi seitsemän maalia.

Joka tapauksessa Martinez otti turnauksessa muutaman huipputärkeän torjunnan, kuten neljännesvälierissä Australiaa vastaan ottelun lisäajalla Argentiinan 2–1-voitossa.

Austalia sai vielä yhden mahdollisuuden tasoittaa, mutta Garang Kuol ei saanut palloa ohi Emiliano Martinezin.

Finaalin jatko-ottelun lisäajalla Ranskan Randal Kolo Muani pääsi nokikkain maalivahdin kanssa, mutta Martinez venyi upeaan jalkatorjuntaan.

– Tämä ottelu on yksi kaikkien aikojen klassikoista. Niin monta käännettä, mutta tämä torjunta Martinezilta oli niistä suurin, englantilainen puolustajalegenda, nykyinen tv-asiantuntija Jamie Carragher twiittasi (siirryt toiseen palveluun).

Emiliano Martinez pelasti joukkueensa MM-finaalissa upealla jalkatorjunnalla, kun pelattiin jo jatko-ottelun lisäaikaa.

Puolivälierissä Hollannin ja Argentiinan välillä nähtiin rutkasti kuumia tunteita. Rangaistuspotkukilpailunkin aikana jaettiin useampi varoitus.

Martinez jatkoi henkistä sodankäyntiä MM-finaalissa. Tv-kuvissa kaikki konnankoukut eivät näkyneet, mutta voit katsoa niitä jutun pääkuvan paikalla olevalta videolta taktisesta kuvakulmasta.

Rankkarikisan ensimmäiset vetäjät, Mbappe ja Messi, onnistuivat. Sen jälkeen vuorossa oli Ranskan Kingsley Coman. Videolta on nähtävissä, miten Martinez kävelee kohti rangaistuspotkupistettä ja Comania. Erotuomari Szymon Marciniak tulee väliin. Martinez torjuu Comanin rankkarin ja tuulettaa raivoisasti.

Emiliano Martinez juhlii torjuttuaan MM-finaalissa Kingsley Comanin rankkarin.
Emiliano Martinez tuuletti Kingsley Comanin torjuttua rankkaria. Kuva: Getty Images

Sitten Argentiinan Paulo Dybala onnistuu. Ranskan maalivahti Hugo Lloris palauttaa pallon erotuomarille, joka taas siirtää sen rankkaripisteelle. Tällöin Martinez huomaa hetkensä. Hän käy ryöväämässä pallon, pompottaa sitä ja kävelee kohti maalia.

Kun Ranskan seuraava vetäjä, Aurelien Tchouameni, on tullut paikalle vetovuoroon, Marciniak viheltää pilliin ja vaatii palloa takaisin. Martinez heittää sen kauas sivuun. Tchouameni hakee pallon – ja laukoo ohi.

Sitten onnistuu Argentiinan Leandro Paredes, joka säntää tuulettamaan Martinezin kanssa. Erotuomari Marciniak on oppinut virheestään ja käy tällä aikaa hakemassa pallon kainaloonsa maalin luota.

Se ei toki estä Martinezia menemästä kohti seuraavana vetovuorossa olevaa Kolo Muania. Martinez huutelee ja huitoo. Marciniak yrittää saada Martinezin maalilleen, turhaan. Marciniak turvautuu keltaiseen korttiin.

Kolo Muani onnistuu, mutta niin tekee seuraavana Gonzalo Montielkin, joten Argentiinan juhlat pääsevät alkamaan.

Tästä voit katsoa koko rangaistuspotkukilpailun.

Eemeli Reposen mielestä Martinezin toiminnan merkitys rangaistuspotkukisassa oli äärimmäisen suuri. Lisäksi vastassa oli Lloris, jota ei tunneta rankkareissa loistavana vahtina.

– Martinez on provosoinnin mestari. Kaikki varsinkin Englannissa tietävät hänet. Jokaisessa yksittäisessä rangaistuspotkussa hän yrittää viedä vastustajan ajatusta johonkin muualle, koettaa päästä henkisesti tilanteessa voitolle.

Palloliiton maalivahtivalmennusosaamisen asiantuntijana vuoden alussa aloittava Reponen tietää, että Martinezilla on selvät suunnitelmat toimintaansa. Nykyisin joukkueet analysoivat etukäteen hyvin tarkasti vastustajien tekemiset rangaistuspotkukisojen varalta.

Martinezille vastustajien scouttaamisella ei kuitenkaan ole niin suurta merkitystä. Hän haluaa luottaa omaan intuitioonsa ja ottaa kontrollin tilanteesta. Sen takia hän on ottanut rangaistuspotkuasioissa urallaan yhteen Arsenalin valmennuksen kanssa, tietää Reponen.

Reponen tietää, että ensinnäkin Martinez yrittää provosoinnillaan saada vastustajasta irti pienenkin reaktion, joka voisi paljastaa jotain tämän aikeista ennen vetoa. Toisekseen Martinez käyttää provosoidessaan lauseita, kuten ”tiedän, mihin lauot” tai ”olen nähnyt videot, tiedän, että lauot oikeaan alakulmaan”.

Emiliano Martinez juhlii torjuttuaan Kingsley Comanin rankkarin MM-finaalin rangaistuspotkukisassa.
Emiliano Martinez tuuletteli... Kuva: Getty Images
Argentiinan maalivahti Emiliano Martinez yrittää häiritä rangaistuspotkuunsa valmistautuvaa Randal Kolo Muania. Erotuomari Szymon Marciniak tulee väliin.
...ja hämmensi läpi voitokkaan rankkarikisan. Kuva: Getty Images

Pitkät vuodet Arsenalissa ja uhkapelisiirto – ”He eivät ansainneet minua”

Emiliano Martinez siirtyi Arsenaliin vuonna 2010 ollessaan 17-vuotias. Hän on sittemmin kertonut haastatteluissa, ettei ollut vielä valmis.

Hän lähti Englantiin pelaamatta otteluakaan kotimaassaan Independienten edustusjoukkueessa. Hän olisi toivonut voivansa tehdä ensin läpimurron kotimaassaan.

– Perheeni oli vaikeuksissa taloudellisesti. Suostuin siirtoon enemmän siitä syystä kuin urheilun takia, Martinez on sanonut El Paisille (siirryt toiseen palveluun).

Martinez debytoi Arsenalissa 2012 liigacupin 6–1-voitossa Coventrya vastaan. Toinen ottelu Arsenal-maalilla oli surullinen, vaikka Arsenal lopulta voittikin sarjatasoa alempana pelaavan Readingin jatko-ottelussa 7–5.

Emiliano Martinez, Miquel Ignasi ja Carl Jenkinson.
Emiliano Martinez päästi neljä maalia avausjaksolla Readingia vastaan. Miquel Ignasi (vas.) ja Carl Jenkinson lohduttavat. Kuva: Getty Images

Lainadiilit seurasivat toistaan: Oxford, Sheffield Wednesday, Rotherham, Wolverhampton, Getafe ja Reading.

Kunnes kaudella 2019–20 Martinez sai näytönpaikkansa Arsenalissa Bernd Lenon polvivamman takia. Kauden päätteeksi Martinez nosteli FA Cupin voittopokaalia kyyneleet silmissään.

Emiliano Martinez puhuu perheensä kanssa tunteikkaana, kun Arsenal oli kaatanut Chelsean FA Cupin finaalissa 1. elokuuta 2020.
Emiliano Martinez puhui perheensä kanssa tunteikkaana videopuhelua, kun Arsenal oli kaatanut Chelsean FA Cupin finaalissa 1. elokuuta 2020. Kuva: Arsenal FC / Getty Images

Kauden 2019–2020 jälkeen Martinez siirtyi Valioliigassa Aston Villaan, jonka maalilla hän on vakuuttanut. Hän on solminut seuran kanssa jatkosopparin vuoteen 2027.

– Rakastan yhä kaikkea Arsenalissa, mutta tunsin, etten saanut luottamusta, jonka ansaitsin, selitti Martinez siirtoaan Sky Sportsille (siirryt toiseen palveluun).

Martinez totesi, että siirto oli ”uhkapeliä”, mutta hän halusi uuden askeleen, koska Arsenal-luotsi Mikel Arteta ei luvannut peliaikaa loistavista otteista huolimatta.

– Koin, etteivät he ansainneet minua, kun he kohtelivat minua niin.

Argentiina löysi vihdoin ykkösmaalivahdin

Martinez, nyt 30, nousi Valioliigan parhaiden maalivahtien joukkoon. Samalla Argentiina sai vihdoin ykkösmaalivahdin.

Kun Lionel Scaloni tuli 2018 MM-kisojen jälkeen päävalmentajaksi, kokeili hän seitsemää eri maalivahtia, kunnes Martinez debytoi maajoukkueessa kesällä 2021 MM-karsintaottelussa.

Sen jälkeen hän on torjunut Argentiinan Copa American voittajaksi sekä maailmanmestariksi. Martinez on pelannut 26 ottelussa, joista 17 nollapeliä. Ainoa tappio tuli MM-kisojen alkulohkossa Saudi-Arabiaa vastaan.

Martinez kohahduttaa tuuletuksillaan ja vastustajiensa psyykkaamisella, mutta haastatteluissa hän esiintyy nöyränä. MM-voiton jälkeen pitkän polun kulkeneen miehen kyyneleet pääsivät valloilleen.

Martinez halusi muistuttaa, kuinka köyhistä oloista hän nuorena lähti tekemään uraansa. Hän kertoi omistavansa voittonsa perheelleen.

Emiliano Martinez juhlii maailmanmestaruutta lastensa kanssa.
Emiliano Martinez juhli maailmanmestaruutta kentällä lastensa kanssa. Kuva: Getty Images

Martinez on kertonut valmistavansa itsensä otteluiden henkiseen koettelemukseen mediaatiolla ja hengitysharjoituksilla. Saudi-Arabia-tappion jälkeen hän kertoi julkisesti tarvinneensa psykologin apua.

Ennen finaalin rankkarikisaa hän oli vain sanonut joukkueelleen aikovansa torjua jokusen rankkarin, paljasti päävalmentaja Scaloni.

– Tein hommani, tein sen, mistä olin unelmoinut. Noissa hetkissä minun on annettava rauhaa joukkuekavereilleni, Martinez sanoi.

Myös Reading, jota Martinez edusti lainalla, otti ilon irti MM-finaalista. ”Mutta pärjäisikö hän kylmänä ja sateisena tiistai-iltana Stokessa”, vitsaillaan usein maailman tähtipelaajista.

– Kyllä sinä pärjäät. 16. maaliskuuta 2019, ikimuistoinen torjunta Sam Vokesin vetoon, maaliton tasapeli ja tärkeä piste uhmakkaasti Readingin maalilla seisoneen Emi Martinezin puhtaalla pelillä, Reading kirjoitti avoimessa tsemppikirjeessään (siirryt toiseen palveluun) Martinezille ennen MM-finaalia.

Entinen ammattilaispelaaja Diego Latorre sanoi jo vuoden 2021 lopussa ESPN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun), että maajoukkueen maalivahtihuolet jyrännyt Martinez pitäisi nimetä Argentiinan vuoden pelaajaksi.

– Hän on välittänyt turvallisuutta ja luottamusta, jota emme ole nähneet pitkään aikaan, ja hänestä on tullut yksi tärkeimmistä johtajista pukuhuoneessa.

Argentiina voitti Kolumbian rangaistuspotkuilla Etelä-Amerikan mestaruusturnauksen välierissä kesällä 2021. Martinez torjui kolme kolumbialaisten rankkaria. Messi hehkutti Martinezia ilmiömäiseksi.

Ennen rankkareita Martinez totesi yhdelle Kolumbian vetäjälle:

– Näytät hermostuneelta, naurat, mutta olet hermostunut. Aion syödä sinut.

La Nacion (siirryt toiseen palveluun) tiivistää kenties osuvasti: ”Martinez, maalin suojelija, joka asuu tohtori Jekyllin ja herra Hyden persoonallisuuksien kanssa.”

Maalikooste: Argentiina–Ranska 3–3 (4–2 rp.)
Maalivahti Emiliano Martinez sai finaalin jälkeen hehkutusta synnyinkaupunkinsa Mar del Platan kaduilla.
”Isälläni oli tapana sanoa: Haluan sinun näkevän Argentiinan voittavan maailmanmestaruuden." Tunnelmia Buenos Airesin mestaruushulinasta.

Suosittelemme sinulle