Hyppää sisältöön

Pelasta kuusesi ennenaikaiselta kuivumiselta – Näillä vinkeillä joulukuusi pysyy kauniina pitkään

Ilmalämpöpumpun puhuri voi saada joulukuusen pudottamaan neulasensa. Suomalaiset tuovat joulukuusen sisälle yhä aikaisemmin ja kuusi on suurimmalla osalla kotimaassa kasvanut.

Koristeltu joulukuusi.
Suosituin kuusi on tänä vuonna pieni, mutta tuuhea. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo

Joulukuusi ostetaan kotiin vuosi vuodelta aikaisemmin. Kuusikauppa käy hyvin, vaikka ihmiset säästävät nyt kuluista.

Annukan viherpalvelu Oy:n yrittäjä Annukka Pääkkönen myy joulukuusia Jyväskylässä ja häneltä on ostettu ensimmäiset kuuset muutamana vuonna jo itsenäisyyspäiväksi.

Kaupaksi menee tänä vuonna parhaiten aiempaa pienemmät ja tuuheammat joulukuuset. Pääkkönen kertoo kuusen kestävän juhlapyhien yli, kun se kaadetaan aikaisintaan neljä viikkoa ennen jouluaattoa.

Oikeanlaisella hoidolla kuusi pysyy kaatamisen jälkeen kauniina jopa pitkälle tammikuuhun.

– Kuusi pitäisi säilyttää ulkona tuulensuojassa. Ennen paikalleen viemistä puu sulatetaan viileässä välitilassa tai kylpyhuoneessa ja asetetaan vesiämpäriin, jotta se saa vettä, Pääkkönen kertoo.

Tärkeintä on muistaa joulukuusen kastelu.

– Vesi ei saa missään vaiheessa loppua kuusenjalasta. Jos säiliö kerrankin tyhjenee kokonaan ja kuusen tyvi kuivuu, se ei enää juo, Pääkkönen sanoo.

Kuusi kannattaa Pääkkösen mukaan asettaa kauemmaksi esimerkiksi ilmalämpöpumpusta ja takasta, jotta se ei kuivu ja pudota neulasiansa.

Suuri osa suomalaisista hankkii jouluksi kotimaisen kuusen

Suomalaiset hankkivat tänäkin jouluna lähes 1,4 miljoonaa kuusta. Suomen metsäkeskuksen mukaan joulukuusista vajaa miljoona tulee kotimaan viljelmiltä.

Noin 300 000 joulukuusista haetaan omista tai tuttavien metsistä sekä muutamia kymmeniätuhansia tuodaan ulkomailta. Ulkomaiset kuuset tulevat pääosin viljelmiltä Tanskasta.

Annukka Pääkkönen myy leivonmäkeläisen pienviljelijän kasvattamia kuusia. Hän kertoo sillä olevan iso merkitys, että kuusi ostetaan kotimaisena.

– Ostamalla lähellä tuotetun kuusen työllistää samalla oman paikkakuntansa pienyrittäjiä ja tukee heidän toimintaansa, Pääkkönen toteaa.

Suosittelemme sinulle