Hyppää sisältöön

Jalkapallolegendat tyrmistyivät, kun Messin ylle puettiin viitta MM-kultajuhlissa – tempaus rikkoi Fifan sääntöjä

Messin ylle puettiin MM-finaalin palkintojenjaossa Bisht, eli arabimaailmassa tunnettu perinneasu. Jalkapallolegendojen mukaan Messin ”iso hetki” pilattiin.

Lionel Messi kävelee MM-pokaali sylissään. Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino ja Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani katsovat perään.
Leo Messi oli yhtä hymyä MM-pokaali sylissään. Kuva: Getty Images
Joska Saarinen

Moni hämmästyi jalkapallon MM-finaalin palkintojenjaossa, kun Argentiinan kapteenin Lionel Messin ylle puettiin viitta.

Kyseessä on Bisht, eli arabimaailmassa tunnettu perinneasu, jota on käytetty tuhansien vuosien ajan. Bisht puetaan ylle yleensä juhlatilaisuuksissa kuten häissä, ja yleensä sitä käyttävät pomot, kuninkaat ja imaamit. Kisat järjestettiin arabimaa Qatarissa.

Episodissa oli siis kyse paikallisesta kulttuurista, mutta useat jalkapallokulttuurin ystävät eivät ymmärtäneet, miksi Messin ylle piti pukea jotain.

– Miksi? Ei ole mitään syytä tehdä noin, BBC:n argentiinalaisasiantuntija Pablo Zabaleta sanoi.

– Sääli, että he peittivät hänen pelipaitansa maagisella hetkellä, BBC:n juontaja Gary Lineker sanoi.

Qatarin emiiri Tamim bin Hamad Al Thani ja Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino auttoivat viitan Messin päälle palkintojenjaossa.

Katso video kohutusta tilanteesta MM-finaalin palkintojenjaossa.

Kärkkäimmät olivat jopa sitä mieltä, että Messin erityinen hetki pilattiin, kun Bisht puettiin hänen ylleen. Messi voitti vihdoin maailmanmestaruuden, jota hän oli pitkään jahdannut.

– Siinä otettiin todella iso hetki pois pelaajalta. En pitänyt siitä. Tuon voisi tehdä myöhemmin kabineteissa. En usko, että Messi oli itsekään iloinen. Mielestäni tuo ei ollut onnistunutta, Saksan tv:n kommentaattorina toiminut entinen maajoukkuepelaaja Bastian Schweinsteiger sanoi Bildin mukaan.

New York Timesin toimittaja Tariq Panja huomautti, että tilanteessa rikottiin myös Fifan sääntöjä.

Panja julkaisi kuvakaappauksen Fifan säännöistä Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Sääntöjen mukaan pelaajat voivat käyttää juhlatilanteessa pelipaitojensa lisäksi vain t-paitoja tai muita erityisiä tilaisuutta varten tehtyjä paitoja, joiden kaikkien pitää olla saman valmistajan valmistamia.

Panja myös muistutti, että Fifa kielsi samoihin sääntöihin vedoten sateenkaarinauhojen käytön turnauksen alkupuolella.

Tiettyjen joukkueiden kapteenit olisivat halunneet tukea sateenkaarinauhoilla seksuaalivähemmistöjä, joiden asema Qatarissa on heikko.

Kisajärjestäjät perustelivat Bisht'n pukemista Messin päälle sillä, että he halusivat kunnioittaa maailmanmestarikapteenia erityisellä tavalla. Järjestäjät muistuttivat, että ”vain harva” saa kunnian pukea kyseisen asusteen ylleen.

Lionel Messi nostaa MM-pokaalia joukkuekavereidensa keskellä.
Messi nosti MM-pokaalin ilmaan Bisht yllään. Kuva: Getty Images

Messi ei tuntunut tv-kuvien perusteella olevan viitan pukemisesta moksiskaan. Se ei ole tosin ihme, sillä loppujen lopuksi hänen palkkansa maksaa Qatarin valtio.

Messi pelaa ammatikseen ranskalaisessa PSG:ssä, jonka omistaa Qatarin valtion omistama sijoitusyhtiö Qatar Sports Investments.

Lähteet: Guardian, Independent, BBC.

Suosittelemme sinulle