Hyppää sisältöön

Ampumahiihdon skandaalinkäryisessä kisassa leikittiin urheilijoiden terveydellä: ”Typerintä, missä olen ikinä ollut mukana”

Vesisateita seurannut kylmeneminen ja järjestäjien puutteelliset toimet aiheuttivat latukaaoksen lauantaina Ranskan Annecyssa.

Norjan Sturla Holm Lägreid kisaa ampumahiihdon maailmancupissa Ranskan Annecyssa.
Norjan Sturla Holm Lägreid voitti lauantain takaa-ajon. Taustalla hiihtävä Johannes Bö oli suurissa vaikeuksissa jäisen alustan takia ja jäi kolmanneksi. Kuva: DeFodi Images via Getty Images
Pekka Aalto
Avaa Yle-sovelluksessa

Olosuhteet ampumahiihdon maailmancupissa Ranskassa saivat urheilijoilta lauantaina täystyrmäyksen. Annecyssa oli satanut vettä, mutta ennen lauantain takaa-ajoja sää kylmeni ja laduista tuli todella jäiset, jopa vaaralliset. Miesten kisaa jouduttiin siirtämään, mutta lisäaikakaan ei auttanut järjestäjiä muokkaamaan kisareitistä kunnollista.

Kansainvälinen ampumahiihtoliitto IBU on kerännyt viime vuodet paljon kiitosta lajin kilpailumuodoista ja vahvasta asemasta, mutta lauantaina tuli kunnolla lunta tupaan. IBU:n kilpailujohtaja Borut Nunar joutui kohtaamaan urheilijoiden ja valmentajien raivon ja median kysymykset. Nunarin mukaan järjestäjät tekivät kaikkensa.

– Meiltä loppui varalumi, emmekä voineet käyttää koneita jään takia. Teimme käsipelillä sen, mitä pystyimme. Olemme kaikki pettyneitä radan kuntoon, mutta tämä on talvilaji, Nunar kommentoi.

Lajilegenda Ole Einar Björndalen arvioi Norjan tv:ssä, että järjestäjät ajoivat ladun liian aikaisin.

– He ajoivat sen illalla, kun se olisi pitänyt ajaa vasta aamulla. Se oli typerää, Björndalen moitti.

Lopulta lenkkiä lyhennettiin 250 metrillä ja mutkia suolattiin. Se ei juuri auttanut. Norjan leiristä kisaa kuvailtiin pelottavaksi, jopa hengenvaaralliseksi.

Eri suksimerkkien kalustojen toimivuudessa jäisellä ladulla oli valtavia eroja. Miesten kisaan sijalta kymmenen lähtenyt Vetle Christiansen (Salomon) nousi nopeasti voittokamppailuun, mutta ykkösenä startannut Johannes Bö (Fischer) pysyi hädin tuskin pystyssä.

– Huomasin jo 50 metrin hiihdon jälkeen, että sukseni kantit purevat ja vireeni on hyvä. Otin tilanteesta kaiken irti, Christiansen sanoi.

Christiansen pilasi voittomahdollisuutensa kahteen ohilaukaukseen viimeisellä pystypaikalla ja Sturla Holm Lägreid (Madshus) karkasi ykköseksi. Lägreid ei ollut ladulla yhtä suurissa ongelmissa kuin kolmanneksi sijoittunut Bö, joka ei ollut päästä ylämäkiä ylös.

– Tämä oli täysi katastrofi ja järjestelyjen puolesta skandaali. Pahin kisa, missä olen ollut. Ladulla ei ollut mitään tehtävissä. Siksi yritin keskittyä ampumiseen, Bö totesi.

Tavallisesti sirkuksen nopein hiihtäjä Bö hävisi hiihtoajassa Christiansenille 1.50 ja päivän nopeimmalle Sveitsin Jeremy Finellolle (Atomic) 2.01.

Kilpailun jälkeen Annecyssa riitti vihaisia miehiä. Ruotsin maajoukkueluotsi Johannes Lukas ei säästellyt sanojaan.

– Yritin ennen kisaa sanoa IBU:lle, että urheileminen on nyt terveysriski. No, onneksi kukaan ei loukkaantunut, mutta olen silti raivoissani, Lukas kuvaili.

– Tämä ei ollut ampumahiihtoa vaan alppihiihtoa: Val Gardenan super-G-kisa, norjalainen Johannes Dale (Fischer) latasi.

Urheiluruudun juttu lauantain kisoista ajassa 9.05.

Naisten kilpailussa latu oli lähes yhtä kelvoton. Voiton otti Ruotsin Elvira Öberg ja neljä kärkisijaa meni Salomonin urheilijoille. Öberg oli innoissaan voitosta ja ensimmäisestä 20/20-saldosta maailmancupissa.

Suurimmalle osalle urheilijoita lauantai oli kärsimystä. Yhden mäen päällä oli jopa IBU:n toimitsija ohjeistamassa urheilijoita hiljentämään vauhtia, jotta tapaturmilta vältytään.

– Tämä oli typerintä, missä olen ikinä ollut mukana, norjalaishiihtäjä Karoline Knotten päästeli.

Suomalaisurheilijat eivät olleet kommenteissaan yhtä ärhäkkäitä.

– Latu oli aikamoinen jääränni, ja alustana ehkä yksi vaikeimmista kilpailuista mitä olen hiihtänyt. Siellä oli vaikeita kohtia ja paljon käsien varassa roikkumista, Suvi Minkkinen summasi.

Lähteet: NRK, SVT, Aftonbladet, IBU, Ampumahiihtoliiton tiedote.

Suosittelemme sinulle