Hyppää sisältöön

Centria kehittää viranomaisten valmiuksia torjua hybridiuhkia

Hankkeessa kehitetään tiedonkeruu- ja analysointimenetelmiä. Tavoitteena on, että viranomaiset voivat nopeammin reagoida hybridiuhkatilanteissa.

Iso määrä tietoliikennejohtoja kytkeytyy laitteen paneeliin.
Centria on mukana kehittämässä digitaalista alustaa hybridiuhkien tunnistamiseen. Tietoverkoissa liikkuu valtava määrä dataa, jonka tutkimiseen viranomaisille kehitetään työkaluja. Kuva: Ari Vihanta / Yle
Ari Vihanta

Centria-ammattikorkeakoulu koordinoi yhdessä VTT:n kanssa hanketta, jonka avulla voidaan kehittää viranomaisten valmiutta tunnistaa ja torjua ja hybridiuhkia.

Mukana ovat muun muassa Airbus, Nokia ja Puolustusvoimien tutkimuslaitos ja sisäministeriö.

Projekti Alphan tavoitteena on, että viranomaisten muodostama tilannekuva paranee, jolloin kenttäoperaatioissa, valvontakeskuksissa ja kansallisissa organisaatioissa tehdään parempia päätöksiä.

Tilannekuvaa varten dataa kerätään muun muassa tietolähteistä ja kehitetään menetelmiä sen analysoimiseksi. Lisäksi tietoa voidaan saada eri sensoreista, joita voi olla esimerkiksi drooneissa. Tiedon analysointiin käytetään muun muassa tekoälyä ja erilaisia datan prosessointimuotoja.

Mukana projektissa on myös monia turvallisuusasioihin erikoistuneita ohjelmistoyhtiöitä, ne voivat kehittää projektissa turvallisuuteen liittyvää liiketoimintaansa.

Centria luonnehtii Projekti Alphaa kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäväksi.

– Nämä turvallisuusasiat ovat todella tärkeä asia ammattikorkeakoulullemme ja olemme panostamassa tähän turvallisuuspuolen toimintaan, kertoo TKI-päällikkö Marjo Heikkilä.

Suosittelemme sinulle