Hyppää sisältöön

Ravintoloitsijat saivat vankeustuomiot ihmiskaupasta – nyt tuomittujen nepalilaisravintoloita huutokaupataan netissä

Tampereen keskustassa sijaitsevien kahden ravintolan toiminta loppui toistaiseksi, kun konkurssi alkoi.

Katmandu -ravintolan mainoskyltti.
Käräjäoikeuden tuomion mukaan ravintoloitsijat hyödynsivät nepalilaisten työntekijöiden heikkoa asemaa vuosien ajan Tampereella. Kuva: Helmi Holopainen / Yle
Antti Palomaa

Ihmiskauppatuomion saaneiden ravintoloitsijoiden yritykset ovat menneet konkurssiin Tampereella.

Pirkanmaan käräjäoikeus asetti M & N Ravintolat Oy:n ja Reshunga Oy:n konkurssiin 8. joulukuuta. Yritykset hakivat itse konkurssia.

Nyt yritysten kaksi nepalilaisravintolaa on julkisessa myynnissä nettihuutokaupassa. Huutokaupat on merkitty päättyviksi tämän viikon torstaina illalla.

Toinen ravintoloista sijaitsee Tampereen Satakunnankadulla, toinen Aleksanterinkadulla.

Konkurssipesä lopetti ravintoloiden liiketoiminnan heti, kun konkurssi alkoi. Siihen saakka molemmat ravintolat toimivat edelleen.

Pesänhoitajan mukaan konkurssimenettelyyn ei vaikuta se, että yritysten vastuuhenkilöt ovat parhaillaan vangittuina.

Ravintoloitsijoille pitkät vankeustuomiot

Marraskuussa Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tamperelaisten nepalilaisravintoloiden kaksi vastuuhenkilöä vankeuteen ja liiketoimintakieltoon muun muassa ihmiskaupasta. Oikeuden mukaan tuomitut pakottivat nepalilaisia työntekijöitä töihin vuosien ajan.

Ravintoloitsijat maksoivat alaisilleen huomattavasti vähemmän palkkaa kuin heille olisi kuulunut. Työntekijöiden työpäivät venyivät pitkiksi eikä heillä ollut lomia.

Toinen ravintoloitsijoista sai 3 vuoden ja 8 kuukauden vankeustuomion ja 6 vuoden liiketoimintakiellon. Toiselle tuli kaksi vuotta ja 10 kuukautta vankeutta ja 5 vuoden liiketoimintakielto.

Lisäksi oikeus määräsi tuomittujen kahdelle yritykselle yhteisösakot.

Ravintoloitsijat ja heidän yrityksensä ovat valittaneet käräjäoikeuden tuomiosta hovioikeuteen.

Lue lisää: Ravintoloitsijoille vankeustuomiot ihmiskaupasta Tampereella – useilla uhreilla jäi satojen tuhansien eurojen palkat saamatta

Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion mukaan nyt myytävinä olevien ravintoloiden lisäksi yrityksillä oli ravintolat myös Tampereen Hämeenkadulla ja Kyttälänkadulla.

Oikeuden mukaan ihmiskaupan uhrit joutuivat jatkamaan töitä heikon taloudellisen tilanteensa takia ja siksi, että he eivät osanneet kieltä, heillä ei ollut sosiaalista verkostoa eikä tietoa oikeuksistaan.

Uhrit myös pelkäsivät sitä, että eivät saa perhettään Suomeen tai että heidät lähetetään Nepaliin.

Suosittelemme sinulle