Hyppää sisältöön

Jo sata hirven päätä on toimitettu Ruokavirastoon Keski-Suomesta ja pohjalaismaakunnista – päitä tutkitaan harvinaisen aivorappeumataudin varalta

Ruokavirasto tutkii hirvien päitä, koska Kyyjärvellä ammutusta hirvestä löytyi syksyllä TSE-aivorappeumatautia.

Hirven päitä muovipussissa
Ruokavirasto tutkii hirvien päät TSE-taudin varalta sitä mukaa kun näytteitä virastolle toimitetaan. Arkistokuva. Kuva: Simo Pitkänen / Yle
Heli Kaski

Aikuisten hirvien päiden keruu ja toimitus Ruokaviraston tutkittavaksi Keski-Suomesta, Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta on onnistunut loppuvuoden aikana hyvin, kertoo riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskuksesta Keski-Suomesta.

Keski-Suomesta päitä on lähetetty Ruokavirastolle jo 68 ja Pohjanmaalta 32.

Keski-Suomessa näytteiden kerääminen on koskenut ainakin Karstulan–Kyyjärven, Kannonkosken–Kivijärven, Pylkönmäen ja Saarijärven riistanhoitoyhdistyksiä ja pohjalaismaakunnista Alajärven, Lehtimäen–Soinin ja Perhon riistanhoitoyhdistyksiä.

Ruokavirasto tutkii eläinten päitä, koska Kyyjärvellä ammutusta hirvestä löytyi syksyllä harvainaista TSE-aivorappeumatautia.

Kyyjärvellä kaadettu hirvi oli käyttäytynyt epätavallisesti.

TSE-tauti on aivorappeuma ja sen tunnetuin muoto on hullun lehmän tauti. Hirvien TSE-tautien ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmisiin.

Kyyjärven tapauksen jälkeen Ruokaviraston tutkimista näytteistä ei ole toistaiseksi löytynyt uusia TSE-tapauksia, sanoo Kursula.

– Tämän hetkisten tutkimusten perusteella Kyyjärven tapaus näyttäisi olevan sisäsyntyinen, eläimen ikääntymiseen liittyvä, ei eläimestä toiseen tarttuvaa muotoa, kuvailee Kursula.

Ruokavirasto toivoi saavansa Kyyjärven tapauksen vuoksi ainakin sata hirven päätä tutkittavaksi ja tämä tavoite on nyt täyttynyt.

Virasto kuitenkin toivoo, että hirvijahdissa saaliiksi saatujen aikuisten hirvien päät lähettäisiin tutkittavaksi määrättyjen riistanhoitoyhdistysten alueilta aina jahtikauden loppuun eli 15. tammikuuta saakka.

Virasto tutkii päät TSE-taudin varalta sitä mukaa kun näytteitä virastoon saapuu.

TSE-tautia on löydetty ennen Kyyjärven tapausta kahdesta hirvestä Suomessa. Toinen tapauksista oli Laukaassa ja toinen Kuhmossa.

Suomessa TSE-tautien esiintymistä luonnonvaraisissa hirvieläimissä ja poroissa on selvitetty vuodesta 2003 alkaen.

Tähän mennessä Suomessa on tutkittu kaikkiaan noin 6 000 hirvieläintä ja niistä vain kolmesta hirvestä on saatu positiivinen tulos.

Myös Ruotsista ja Norjasta on löytynyt vastaavanlaisia yksittäisiä TSE-tapauksia vanhoista hirvistä.

Muokattu 20.12 klo 11:42: Jutussa kerrottiin aiemmin, että hirven päitä olisi kerätty Ruokaviraston tarkastettavaksi Pohjanmaalta. Tarkennettu maakuntatietoa Etelä- ja Keski-Pohjanmaaksi.

Suosittelemme sinulle