Hyppää sisältöön

Pääkaupunkiseudulle suunnitellaan uutta hoito-osastoa helpottamaan päivystysten ruuhkia

Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonovin mukaan vielä ei tiedetä, missä uusi hoito-osasto sijaitsee. Avoinna on myös se, mistä osastolle saadaan työntekijöitä.

Vanhus makaa sairaalasängyssä, lääkäri seisoo sängyn vieressä, anonyymi kuva.
Uuden osaston on tarkoitus helpottaa päivystysten ruuhkia. Kuvituskuva. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Don Lehtinen

Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonovin (kok.) koolle kutsuma HUSin päivystysten hätäkokous pidettiin maanantaina aamulla. Ongelmat nousivat esille viime viikon tiistaina, kun Yle uutisoi Jorvin yhteispäivystyksen ruuhkista.

Kokouksessa päätettiin kolmesta toimintalinjasta, joilla on tarkoitus helpottaa päivystysten ruuhkia. Kokouksessa olivat mukana HUSin, Helsingin, Espoon ja Vantaan poliittisen sekä sote-toimen virkamiesjohto.

Ensimmäiseksi, toimijat päättivät tiivistää entisestään yhteydenpitoa ja koordinointia niin, että jokaiselle jatkohoitopaikkaa tarvitsevalle sellainen etsitään. Tarkoituksena on saada lyhennettyä odotusaikaa päivystyksissä.

– Se voi tarkoittaa siirtoa HUSin muille osastoille tai kaupunkien sairaaloihin, Sazonov tarkentaa.

Toiseksi, toimijat terästävät operatiivista tekemistä niin, että käydään läpi mistä lisäpaikkoja voitaisiin saada. Sazonovin mukaan tämä voi tarkoittaa ylimääräisiä paikkoja osastoilla tai lyhytaikaisten paikkojen muuttamista pitkäaikaisen hoivan käyttöön. On myös mahdollista, että palveluntuottajilta ostetaan lisähoivaa.

– Käytännössä tarvitaan kaikki saatavissa olevat lisäpaikat kaupunkien sairaaloihin ja mahdollisesti HUSin muille osastoille ja tehostettuun palveluasumiseen, Sazonov sanoo.

Sazonovin mukaan nämä kaksi keinoa ovat olleet jo käytössä, mutta niitä terävöitetään ja toimijoiden välistä yhteistyötä tiivistetään.

Kolmanneksi, toimijat käynnistävät valmistelun uuden, ylimääräisen hoito-osaston avaamiseksi, jossa päivystysten ruuhkia saataisiin purettua.

Tämä tarkoittaa, että toimijat käyvät läpi, mistä tiloja ja henkilöstöä saataisiin lisää. Sazonovin mukaan tällainen valmistelu kestää useita viikkoja. Tiiviissä kokouksessa ei ehditty käsitellä tarkemmin esimerkiksi sitä, missä osasto voisi sijaita.

Sazonovin mukaan sekä poliittinen että virkajohto pääsivät yhteisymmärrykseen ongelmien vakavuudesta nopeasti. Kokouksessa siirryttiin nopeasti käsittelemään, millä keinoin kukin toimija voisi myötävaikuttaa siihen, miten ongelmia voitaisiin ratkaista.
Sairaaloista käännytetään ihmisiä – mutta ruuhkan syyt ovat toisaalla. Kuuntele Uutispodcast:

Suosittelemme sinulle