Hyppää sisältöön

Auran kunta kärvistelee valtavien sähkölaskujen kanssa – kunta voi joutua säästökuurille lähivuosina

Aura on päättänyt ensi vuoden investointiohjelmassaan erilaisista sähköä säästävistä toimenpiteistä. Muuten sähköä on säästetty kunnan omissa yksiköissä esimerkiksi lämpöä laskemalla.

Sähkölinjoja lumisessa metsässä
Auran sähkölaskut ovat kohonneet satoihin tuhansiin euroihin loppuvuoden aikana. Kuvituskuva. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Johanna Lehtola
Avaa Yle-sovelluksessa

Auran kunta joutuu todennäköisesti aloittamaan ensi vuonna säästöohjelman kohonneiden sähkönhintojen takia.

Aura joutui siirtymään pörssisähköön, kun sen käyttämä sähköyhtiö Karhu Voima ajautui konkurssiin syyskuussa.

Kunnan sähkölaskut ovat kohonneet kymmeniin tuhansiin euroihin loppuvuoden aikana. Vuositasolla puhutaan satojentuhansien eurojen lisälaskusta.

– Marraskuun sähkölasku tuplaantui vuoden takaiseen nähden. Tilanne on huolestuttava, koska pahimmat talvikuukaudet ovat vasta edessä, sanoo kunnanjohtaja Terhi Källi.

Pörssisähkö oli vielä tähän viikkoon asti hyvinkin korkea. Keskihinta oli viime viikolla yli 40 senttiä kilowattitunnilta. Kunta on Källin mukaan tehnyt kaikkensa pienentääkseen sähkönkulutusta.

– Olemme kunnan omissa yksiköissä tehneet jo kaikki mitä voimme. Lisäksi ensi vuoden investoinneissa on energiatehokkuutta lisääviä toimenpiteitä, kuten katuvalaistuksien vaihtamisia energiatehokkaiksi led-valoiksi. Lisäksi kuntalaisia ohjeistetaan energiansäästöön. Toki kuntalaiset ovat jo valveutuneita, koska omatkin sähkölaskut ovat monella jo isoja.

Källin mukaan sähkölaskut pistävät Auran kunnan talouden tiukille.

– Valtuusto hyväksyi juuri ensi vuoden talousarvion ja se näyttää onneksi tässä vaiheessa ylijäämäiseltä. Elämme kuitenkin suuren epävarmuuden aikaa, joten talouden kanssa pitää olla hyvin tarkkana. Konkreettista säästöohjelmaa ei ole aloitettu, mutta todennäköisesti sekin on edessä ensi vuonna.

Juttua korjattu 21.12. klo 11:44: Auran mukaan sähkölaskut ovat olleet kymmeniätuhansia tähän asti, ei vielä satojatuhansia.

Suosittelemme