Hyppää sisältöön

Väri pestään päästä retkisuihkulla, lukeminen jatkuu otsalampun valossa – näin sujuisi opetus ammattioppilaitoksessa sähkökatkon aikana

Tampereen seudun ammattiopisto on varautunut sähkökatkoihin hankkimalla tarvikkeita ja harjoittelemalla poistumista pimentyneistä tiloista. Lähtökohtana on jatkaa opintoja katkonkin aikana.

Tredun opiskelija Sofia Huhtala ja ammatillinen ohjaaja Irene Vilèn näyttävät, kuinka hiusväri saadaan pestyä pois, mikäli sähkökatko yllättää. Video: toimittaja Valtteri Kujansuu.
Mari Jäntti,
Valtteri Kujansuu

Retkisuihkuja, bajamajoja ja otsalamppuja.

Muun muassa näillä tarvikkeilla Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa on varauduttu talven mahdollisiin sähkökatkoihin.

Katkot voivat vaikuttaa tuhansien opiskelijoiden ja satojen opettajien työskentelyyn. Pelkästään keskustan tuntumassa olevalla Pyynikin kampuksella on 3 500 opiskelijaa. Yhteensä Tredun toimipisteitä on Pirkanmaalla 14.

Toimipisteisiin on hankittu erilaista pienvälineistöä, kuten kampiradioita, taskulamppuja, varavirtalähteitä ja vettä.

Kaikilla aloilla ei katkoista olisi erityisen paljon päänvaivaa, vaan opiskelua voitaisiin jatkaa vaikkapa otsalamppujen valossa. Vaikeuksia katkot voisivat aiheuttaa esimerkiksi ravintola- ja kampaamoaloilla.

– Kampaamo-opiskelijoilla pitää olla käytössään retkisuihkuja, jos sähkökatko tulee silloin, kun väri on päässä, Tredun toimipistepäällikkö Sanna Hirvola sanoo.

Toimipistepäällikkö Sanna Hirvola katsoo kameraan. Hän pitää kädessään pientä sytytettyä taskulamppua.
Tredun toimipistepäällikkö Sanna Hirvola esittelee oppilaitoksiin hankittuja tarvikkeita. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Ravintola- ja catering-alalla ruuan laittaminen loppuisi, mikäli sähköt katkeaisivat. Suurin osa ammattikeittiön ruoasta laitetaan sähköllä, kaasua ei juuri enää käytetä.

Hommat eivät kuitenkaan opiskelijoilta loppuisi.

– Siivoamista riittä aina. Meillä oli vedetön siivous, joten sitä pystyisimme tekemään, Tredun ravintola- ja cateringalan lehtori Sari Talonen kertoo.

Sähkökatkot voisivat jossain kohtaa vaikuttaa myös vessojen käyttöön. Sitä varten Tredu on hankkinut bajamajoja.

”Opetusta poikkeustilanteissa on harjoiteltu”

Korona-ajasta ollaan Tredulla opittu ja se on näkynyt myös sähkökatkovarautumisessa.

– Opetusta poikkeustilanteissa on harjoiteltu järjestämään. Vaikka nyt onkin erilainen uhka päällä koronaan verrattuna, ravintola- ja catering-alan koulutuspäällikkö Johanna Ojamäki kertoo.

Myös oppilaille ja heidän perheilleen viestimiseen on jo tässä vaiheessa kiinnitetty huomiota. Siihenkin oppia on saatu korona-ajalta.

– Tosin jos puhelinlinjatkin kaatuu, niin kaikki menee varmaan vähän uusiksi, Ojamäki sanoo.

Sari Talonen ja koulutuspäällikkö Johanna Ojamäki katsovat kameraan. Taustalla näkyy keittiön teräksisiä laitteita.
Tredun ravintola- ja cateringalan lehtori Sari Talonen ja koulutuspäällikkö Johanna Ojamäki kertovat, että Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Ensimmäisiä harjoituksia katkojen varalta on tehty tällä viikolla. Niiden on määrä jatkua tammikuussa, kun opiskelijat palaavat joululomalta.

Harjoituksissa käydään läpi pimeässä toimimisen lisäksi muun muassa turvallista poistumista koulun tiloista. Tredun toimipistepäällikön Sanna Hirvolan mukaan lähtökohtana on jatkaa opintoja normaaliin tapaan katkonkin sattuessa.

Hirvolan mukaan ilmassa on ollut ajatusta siitä, että varautumisellaan Tredu ylireagoisi.

– Tässä on nyt kuitenkin tosi kyseessä ja tämä on valtakunnallinen asia. Meidän pitää oppilaitoksena valmistella henkilökuntaa tai opiskelijoita tähän tilanteeseen.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta tiistaihin kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle