Hyppää sisältöön

Mikkelin kaupunki purki laittomasti jätevedenpuhdistamon urakkasopimuksen – käräjäoikeus tuomitsi lähes 6,5 miljoonan euron korvauksiin

Nykyisin Nyab Finland -yhtiöön kuuluva Suomen Maastorakentajat haastoi Mikkelin kaupungin oikeuteen pääurakkasopimuksen purkamisesta toukokuussa vuonna 2020. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Mikkelin jätevedenpuhdistamon vastaanottorakennus ja ajoliuska.
Mikkelin jätevedenpuhdistamo valmistui Metsäsairilaan toukokuussa 2021. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Maria Bonnor ,
Vilma Ruokoski,
Tarja Nyyssönen

Etelä-Savon käräjäoikeus määräsi Mikkelin kaupungin maksamaan lähes 6,5 miljoonaa euroa korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja jätevedenpuhdistamon pääurakan purkamisesta Suomen Maastorakentajille. Nykyisin yhtiö on osa Nyab Finland Oy:ta.

Mikkelin kaupunki irtisanoi Suomen Maastorakentajien kanssa tehdyn sopimuksen maaliskuussa 2020, koska se katsoi yhtiöllä olevan vaikeuksia pysyä urakan aikataulussa ja selviytyä taloudellisista velvoitteistaan.

Kaupunki ja Suomen Maastorakentajat neuvottelivat purun oikeutuksista ja sopimusvaatimuksista, mutta osapuolten näkemykset poikkesivat toisistaan merkittävästi etenkin urakan edistymisen suhteen.

Näin ollen yhtiö haastoi kaupungin oikeuteen sopimuksen laittomasta purkamisesta toukokuun lopussa 2020.

Nyab Finland Oy:n alustavan arvion mukaan tuomiolla olisi lainvoimaiseksi tulleessan yli neljän miljoonan euron positiivinen vaikutus konsernin tulokseen. Yhtiöstä ilmoitetaan, että he perehtyvät seuraavaksi tuomion yksityiskohtiin ja muodostavat tarkemman arvion tuomioin sisällöstä sekä mahdollisista tulosvaikutuksista.

Tänään keskiviikkona annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Mikkelin kaupungilla on seitsemän päivää aikaa ilmaista tyytymättömyytensä päätökseen.

Mikkelin kaupunkikehitysjohtaja Jouni Riihelän mukaan Mikkelin kaupunki harkitsee vahvasti valitusluvan hakemista päätökseen.

– Tässä on vaikeana kysmyksenä yleisten sopimusehtojen yksi pykälä, josta ei ole laajasti oikeuskäytäntöä. Tulemme kyllä vahvasti harkitsemaan asiaa.

Riihelän mukaan koko prosessissa on ollut pohdinnassa se, että yleiset sopimusehdot antavat sekä tilaajalle että palveluntuottajalle oikeuksia ja velvollisuuksia.

– Käräjäoikeudessä on nyt arvioitu, ovatko puolin ja toisin näytöt olleet sellaisia, että urakka uskottavasti saadaan loppuun. Tätä varmasti arvioidaan päätöksen jälkeenkin molemmilla puolilla.

Puhdistamo olisi voinut valmistua ajoissa

Suomen Maastorakentajat valittiin Mikkelin jätevedenpuhdistamon pääurakoitsijaksi vuonna 2018. Sen tarjous oli edullisin, vajaat 34 miljoonaa euroa.

Yrityksellä ei ollut kokemusta kallion sisään rakentamisesta, ja sen kassa oli heikko verrattuna kilpailutukseen osallistuneisiin isoihin yrityksiin.

Rakennustyöt alkoivat myöhässä, koska Suomen Maastorakentajilla kului aikaa rahoituksen järjestämiseen.

Yhtiö ehti toimia jätevedenpuhdistamon työmaalla puolentoista vuoden ajan. Kun urakka purettiin maaliskuussa 2020, rakentamista oli jäljellä vielä noin vuosi.

Ylen näkemien asiantuntijalausuntojen perusteella urakka oli joiltain osin muutaman viikon myöhässä ja osittain hieman edellä. Rakennustyöt olisi ollut mahdollista saada valmiiksi luovutusajankohtaan mennessä.

– Purkaminen tuntuu kohtuuttomalta, koska kuminauhaa oli tavattoman paljon. Aina pitää antaa urakoitsijalle mahdollisuus ratkaista tilanne ja esittää korjaustoimenpide, kommentoi Rakennusteollisuuden toimitusjohtaja Kim Kaskiaro Ylelle aiemmin.

Ylen näkemien asiantuntijalausuntojen mukaan aikatauluissa oli 1,5–3 viikon viivästyksiä, jotka olisi ollut mahdollista ottaa kiinni urakan loppuun mennessä.

Urakan purkamisen jälkeen rakentaminen jatkui Mikkelin kaupungin alaisuudessa. Puhdistamon kokonaiskustannukset nousivat 76 miljoonaan euroon.

Tämän päälle tulevat vielä Suomen Maastorakentajille maksettavat vahingonkorvaukset.

Maastorakentajien taloustilanne muuttunut merkittävästi

Mikkelin kaupungin käräjäoikeudelle antamasta vastauksesta käy ilmi, että kaupungilla oli syytä olettaa Suomen Maastorakentajien ajautuvan konkurssiin tai suorituskyvyttömään tilaan, mikäli urakka puretaan.

Urakan purkamisen jälkeen yrityksen taloudellinen tilanne parantui kuitenkin merkittävästi, kun se siirtyi puhtaan energian rakentamiseen keskittyvän Skarta Groupin alaisuuteen.

Keväällä 2021 Skarta Group listautui pörssiin sulautumalla Privanet Groupin kanssa. Vuotta myöhemmin yhtiö osti ruotsalaisen Nyab Sverigen.

Pääosin Ruotsin markkinoilla toimiva yhtiö on nykyisin Nyab Finland Oy.

Mikkelin jätevedenpuhdistamon liki tuplaantuneesta budjetista keskusteltiin Yle Mikkelin suorassa lähetyksessä 18.2.2021.

Voit keskustella aiheesta 29.12.2022 klo 23.00 saakka.

Korjaus 4.1.2023 klo 17.00: Jutussa väitettiin virheellisesti, että Mikkelin kaupungilla on seitsemän päivää aikaa hakea valituslupaa Itä-Suomen hovioikeudelta. Kaupungilla on seitsemän päivää aikaa ilmaista tyytymättömyytensä oikeudenpäätökseen, minkä jälkeen kaupunki voi hakea valituslupaa hovioikeudelta 30 päivän ajan.

Suosittelemme sinulle