Hyppää sisältöön

Voimisteluliitto vastasi selvityspyyntöön – ministeriö toivoo liitolta avoimuutta

Opetus- ja kulttuuriministeriö käy tammikuussa läpi Voimisteluliiton selvityksen siitä, miten epäasialliseen käytökseen aiotaan jatkossa reagoida.

Voimistelija pallon kanssa.
Kuva: John Palmén / Yle
Joel Sippola,
Antti Sahlström

Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö pyysi muutama viikko sitten Voimisteluliitolta virallisen selvityksen siitä, miten terveellinen ja turvallinen toimintaympäristö on toteutunut liiton huippu-urheilutoiminnassa. Selvitystä vaadittiin myös siihen, millaisiin toimenpiteisiin liitto on ryhtynyt ja aikoo ryhtyä.

Voimisteluliiton valmennustoiminnasta on noussut syksyn mittaan useita kohuja. Yle Urheilu uutisoi kuukausi sitten, että Suomen rytmisen voimistelun maajoukkueen entistä päävalmentajaa Laura Ahosta sekä toista maajoukkueen valmentajaa epäillään vuosia jatkuneesta epäasiallisesta käytöksestä.

Joulukuun alussa yli 20 entistä huippuvoimistelijaa vaativat avoimessa kirjeessä urheilupäättäjiä puuttuman lasten kehityksen vaarantamiseen. Heidän kokemuksensa ulottuivat 1980-luvulta 2000-luvun alkuvuosiin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sai Voimisteluliitolta selvityksen maanantaina. Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto sanoo, että OKM käy virallisen selvityksen sisällön läpi tammikuussa ja päättää sen jälkeen mahdollisista jatkotoimista.

– Käymme sitä (selvitystä) tammikuussa ministeriössä läpi. Toki suullisesti kävimme oleellisia asioita jo läpi.

Tapaus voi vaikuttaa Voimisteluliiton valtion avustuksiin. Ranto ei halunnut maanantaina kommentoida valtion avustusprosessia.

Ranto sanoo, että kokouksessa oli hyvä ja avoin henki.

Mitä kokouksessa käsiteltiin?

– Kävimme hyvin avoimesti kiinni voimistelussa nousseisiin ongelmiin sekä niihin korjaaviin toimenpiteisiin, joihin Voimisteluliitto on jo ryhtynyt. Tammikuussa jatkamme työtä ministeriössä ja tarvittaessa Voimisteluliiton kanssa, Ranto kertoo.

Muutosten pitää näkyä myös seuratasolla

Ranto toivoo, että Voimisteluliitto kertoisi tulevaisuudessa avoimesti niistä korjaustoimenpiteistä, joihin se on ryhtynyt.

– Kannustin palaverissa Voimisteluliittoa siihen, että he kertoisivat julkisuuteen kaikista niistä toimista, joihin he ovat tilanteen korjaamiseksi ryhtyneet.

Ranto toivoo, että liiton toimenpiteet näkyvät seurojen toiminnassa.

– Liittojen päätökset muuttuvat todeksi vain siten, että jokainen seuravalmentaja toimii niiden näkemysten mukaan, jotka ovat oikeita ja eettisesti kestäviä, Ranto sanoo.

Suosittelemme sinulle