Hyppää sisältöön

Komposti-ilmoitusten tekoon aikaa vuoden loppuun – Tampereen seudulla asiakaspalvelu ruuhkautui, ilmoituksia tulee sadan päivävauhtia

Jätelaki tiukentuu vuoden vaihteessa ja kotikeittiöissä syntyvän biojätteen kompostoinnista on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

En man slänger frukt- och grönsaksrester in i en kompost.
Ilmoitus pitää tehdä kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta. Kuvituskuva. Kuva: Alamy/All Over Press
Heli Mansikka

Komposti-ilmoitusten tekeminen on vilkastunut Pirkanmaalla vuoden loppua kohti. Alueellinen jätehuoltolautakunta on vastaanottanut nyt liki 6 500 ilmoitusta kotitalouksilta. Vielä marraskuun puolivälissä ilmoituksia oli tehty alle tuhat.

– Koko marraskuu ja joulukuu ovat olleet todella vilkkaita. Noin sadan kappaleen päivävauhtia ilmoituksia on tullut viime viikot, kertoo suunnittelija Minna Tjäderhane Tampereen seudun alueellisesta jätehuoltolautakunnasta.

Jätelaki tiukentuu vuoden vaihteessa. Kotikeittiöissä syntyvän biojätteen kompostoinnista on tehtävä ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle ensi vuoden alkuun mennessä.

Kompostoivien talouksien tarkkaa lukua ei tiedetä, sillä rekisteriä kootaan nyt ensimmäistä kertaa.

– Tietoa kerätään viranomaisrekisteriin ensimmäistä kertaa, joten on vaikeaa arvioida paljonko ilmoituksia kaikkiaan tulee. Odotettavissa kuitenkin on, että ilmoituksia saapuu vielä ensi vuodenkin aikana, koska viesti uudesta velvoitteesta ei välttämättä ole vielä tavoittanut kaikkia kompostoijia, Tjäderhane arvioi.

Kompostien ilmoitusvelvollisuus jää pysyväksi.

– Jos joku ensi vuonna aloittaa kompostoinnin, ilmoitus pitää tehdä aloituksesta kahden kuuakuden sisällä, Tjädenhane sanoo.

Tampereen alueellinen jätehuoltolautakunta hoitaa 17 pirkanmaalaisen kunnan jätehuollon viranomaistehtävät.

Ilmoituksen vastaanottamisesta tulee kirje kotiin

Komposti-ilmoituksen voi Tampereen seudulla tehdä helpoimmin jätehuoltolautakunnan nettisivun kautta (siirryt toiseen palveluun).

Jätehuoltolautakunta on aloittanut ilmoitusten käsittelyn ja ilmoituksen tehneet saavat kirjallisen vastauksen tekemäänsä ilmoitukseen. Tätä ilmoitusta voi kuitenkin joutua odottamaan jokusia viikkoja.

– Ilmoitusten käsittelyssä on viivettä, koska ilmoituksia on tullut lyhyessä ajassa valtava määrä. Kaikkien ilmoitusten käsittely menee varmasti pitkälle ensi vuoden puolelle, Tjäderhane sanoo.

Ruuhkaa on myös jätehuoltolautakunnan asiakaspalvelussa, erityisesti neuvontapuhelimessa. Yhteyttä neuvotaan ottamaan sähköpostilla osoitteeseen jatehuoltolautakunta@tampere.fi

Suosittelemme sinulle