Hyppää sisältöön

Passijonot ovat helpottaneet, mutta aikoja saa hyvin vaihtelevasti: Sisä-Suomen poliisilaitos myönsi Suomessa eniten passeja

Tampereella ajan saa nyt noin kuukauden päähän.

Pitkä passijono Tampereen pääpoliisiaseman edustalla.
Tällainen jono oli Tampereella viime kesänä passin hakuun. Kuva on otettu kesäkuussa 2022. Kuva: Oskari Raisanen / Yle
Anu Leena Hankaniemi

Poliisin mukaan passien ja henkilökorttien kysyntä on pikkuhiljaa palautunut normaaliksi Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa.

Sisä-Suomen poliisilaitoksella on ollut pitkät jonot lupapalveluissa. Ajanvarausaikoja sai huonoimmillaan vasta useiden kuukausien päähän.

Passien kysyntään vaikutti poliisilaitoksen mukaan Ukrainan sota ja koronapandemian helpottaminen.

Esimerkiksi viime maaliskuussa Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella laitettiin vireille lähes 35 000 passia tai henkilökorttia, joka on noin 2,5-kertainen määrä normaaliin aikaan verrattuna.

Tammi-lokakuussa Sisä-Suomen poliisilaitos myönsi 123 471 passia, joka on eniten kaikista poliisilaitoksista Suomessa ja henkilökortteja 43 244, joka on kolmanneksi eniten kaikista poliisilaitoksista Suomessa.

Poliisihallitus on ennakoinut, että passien kysyntä on normaalia korkeampaa vielä alkuvuonna.

Ajat vaihtelevat

Tampereella ajan saa noin 4 viikon päähän ja muilla Pirkanmaan poliisiasemilla 1–7 viikon päähän.

Jyväskylässä ajan saa 2-4 viikon päähän ja muilla Keski-Suomen poliisiasemilla noin 3–4 viikon päähän.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksella ajanvarausajat vaihtelevat tällä hetkellä päivästä kahteen kuukauteen. Käytännössä Espoon pääpoliisiaseman ajanvarauksia saa yhden viikon – 8 viikon viiveellä. Aikoja avataan viikoittain, ja ne menevät edelleen nopeasti.

Muilla Länsi-Uudenmaan poliisiasemilla (Lohjalla ja Raaseporissa) ajanvarausaikoja saa yhden päivän – yhden viikon viiveellä.

Ajanvaraukset Vantaalle kestävät nyt 6 viikkoa, Järvenpäähän 4 viikkoa sekä Hyvinkäälle ja Porvooseen 3 viikkoa. Vantaalle avataan resurssitilanteen mukaan lisäaikoja 1 – 2 viikon päähän.

Ajan saa jo aiempaa nopeammin

Poliisilaitos neuvoo varaamaan ensin ajan, jos passia ei saa uusittua verkossa. Ajanvarausaikojen saatavuus on joulukuun puolessa välissä aikaisempaan verrattuna parantunut huomattavasti.

Suosittelemme sinulle