Hyppää sisältöön

Oulussa jaetaan joululahjoja ukrainalaislapsille – vapaaehtoistyöntekijä: ”Lahjoitusten määrä ei ole tyrehtynyt missään vaiheessa”

Joululahjoja on kerätty usean eri keräyksen ja lahjoittajan avulla. Lahjoituksia ovat tehneet yritykset ja yksityishenkilöt.

Oulun Saaristonkadulla olevan liikehuoneiston ulkoseinä ja ikkunat. Ikkunoissa maalaukset ja ukrainankielisiä tekstejä.
Help Center Ukrainen tilat Oulun Saaristonkadulla. Kuva: Essi Markkula / Yle
Essi Markkula,
Marko Siekkinen

Oulussa sijaitseva koko Pohjois-Suomen Help Center Ukraine jakaa joululahjoja ukrainalaisille lapsille. Lahjojen jako alkoi eilen, ja sitä jatketaan 20. joulukuuta tiistai-iltaan saakka. Joululahjat on saatu usean eri keräyksen ja lahjoittajan kautta, mukana on ollut sekä yrityksiä että yksityisiä tahoja.

Keskuksessa on ahertanut viime päivinä todellinen tonttupaja, sillä lahjoja on paketoitu 5–6 vuorokautta putkeen.

– Perheet ovat itse voineet Facebookin kautta varata ajankohdan, jolloin saapuvat hakemaan lahjat. Heidän ei siis tarvitse odottaa ja jonotella kylmässä, sanoo keskuksessa vapaaehtoisena toimiva Mona Hyvärinen.

Paketeissa on monenlaista leikkiautoista barbeihin ja piirustusvälineisiin.

Help Center Ukrainen perustaja Taija Ruuskanen on iloinen siitä, että lahjoittajia riittää, sillä uusia perheitä saapuu koko ajan. Oulun seudulla on tällä hetkellä noin 1 500 ukrainalaispakolaista.

– Esimerkiksi eilen oli todella tunteellinen hetki, kun äiti tuli lapsineen käymään täällä ja liikuttui saadessaan mukaansa niin paljon kaikkea tarpeellista. He saapuivat Ouluun eilen.

Vapaaehtoisvoimin pyörivä keskus on kerännyt avustuksia aivan kriisin alku taipaleelta asti. Ruuskasen mukaan lahjoitusten määrä ei ole tyrehtynyt missään vaiheessa, päinvastoin.

– On tosi hienoa huomata, että kun julkaisemme sosiaalisessa mediassa listaa asioista, joita tarvitaan akuutisti, ihmiset reagoivat niihin tosi nopeasti, sanoo Ruuskanen.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon 21. joulukuuta kello 23 asti.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle