Hyppää sisältöön

Hyvinvointialueen H-hetkeen on enää kymmenen päivää – johtaja: ”Emme lupaa, ettei tulisi ongelmia, mutta lupaamme ratkaista ne nopeasti”

Suuren sote-mullistuksen toivotaan näkyvän pirkanmaalaisille mahdollisimman vähän. Nykyinen henkilökunta jatkaa tehtävissään ja palvelupaikat säilyvät ennallaan – ainakin aluksi.

Pirkanmaan hyvinvointialueen toimisto Finmedi 5:ssa Tampereella
Hyvinvointialueet aloittavat heti, kun vuosi 2022 on vaihtunut vuodeksi 2023. Pirkanmaa on koko maan suurin hyvinvointialue. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle
Reija Grönroos

Vuodenvaihde mullistaa sosiaali- ja terveyspalvelut, kun hyvinvointialueet aloittavat. Muutosten ei pitäisi mullistaa pirkanmaalaisten ihmisten palveluita.

Ainakin Pirkanmaan hyvinvointialueen (siirryt toiseen palveluun) johto lupaa, että siirtymä ei vaikuta potilaiden tai asiakkaiden palveluihin.

– Emme lupaa, ettei tulisi ongelmia, mutta lupaamme ratkaista ne nopeasti, sanoo hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola.

Toistaiseksi nykyiset terveyskeskukset pysyvät ja niiden henkilökunta jatkaa niin kuin ennenkin.

Ensi vuoteen varatut lääkäri- ja muut hoitoajat säilyvät eikä nykyisiin potilastietojärjestelmiin tule heti muutoksia. Tietojärjestelmät uudistetaan vasta tulevina vuosina.

Etuudet yhtenäistyvät

Suurin muutos potilaille tai asiakkaille näkynee erilaisissa etuuksissa kuten omaishoidontuessa. Yle kertoi asiasta marraskuussa.

Tähän asti tukisummat ja -kriteerit ovat vaihdelleet kunnittain, mutta tammikuussa hyvinvointialue yhtenäistää ne koko Pirkanmaalla.

Sosiaali- ja terveysjohtaja Taru Kuosmasen mukaan myös etuuksien maksupäivät yhtenäistetään. Tämä muutos tehdään joustavasti niin, ettei kenellekään tule kohtuuttoman pitkiä maksuvälejä.

Tuhansien ihmisten työnantaja

Hyvinvointialueen toteutuminen tarkoittaa mittavaa muutosta myös henkilökunnan palkkojen maksuun. Tähän asti palkat ovat tulleet esimerkiksi kunnilta, nyt maksajaksi vaihtuu hyvinvointialue.

Pirkanmaan hyvinvointialueen konsernipalvelujohtaja Juhani Sand kertoo, että käyttöön tulee nykyisen Pirkanmaan sairaanhoitopiirien palkanmaksujärjestelmä.

– Olemme yrittäneet ennakoida muutoksen riskejä, mutta virheitä saattaa tulla. Henkilökunta on saanut sähköposteihinsa toimintaohjeet virheiden varalta. Palkka-ajoja pyritään tekemään alkuun usein, jotta mahdolliset virheet saadaan nopeasti korjattua.

Pirkanmaa on maan suurin hyvinvointialue. Sillä on kaikkiaan 19 000 työntekijää ja 2,6 miljardin euron budjetti.

Soteluuri tulee tammikuussa

Hyvinvointialueen aloittaessa Tampereen terveysneuvonnasta tulee koko Pirkanmaan terveysneuvonta. Se vastaa numerossa 03 384 5000.

Muissa kuin hoitoasioissa auttaa neuvontapuhelin, niin kutsuttu soteluuri. Se toimii numerossa 03  384 5050.

Soteluurista saa neuvoja esimerkiksi, kun on epävarma, mihin ottaa yhteyttä tai miten pitäisi toimia.

Voit kommentoida juttua 21. joulukuuta kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle