Hyppää sisältöön

Kemin ja Savonlinnan sairaaloissa voidaan jatkaa yhteispäivystystä ilman määräaikaa – hallitus antoi eduskunnalle esityksensä

Hallituspuolueet ovat sopineet aiemmin myös Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden erillisrahoituksesta.

Hoitaja siirtämässä potilasta kirurgian poliklinikalle Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä
Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen, jonka mukaan Kemin ja Savonlinnan sairaaloissa voidaan jatkaa ympärivuorokautista päivystystä aiemmin säädetyn määräajan jälkeen. Kuva: Antti Ullakko / Yle
Jarno Tiihonen

Hallitus on antanut tiistaina eduskunnalle esityksen, jonka mukaan Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueet voivat ylläpitää kahta ympärivuorokautisesti päivystävää yhteispäivystysyksikköä sairaaloidensa yhteydessä.

Tällä hetkellä Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden ympärivuorokautisella päivystyksellä on määräaika vuoden 2032 loppuun saakka.

Sote-uudistuksessa sairaanhoitopiirien vastuut siirtyvät hyvinvointialueille.

Lapin ja Etelä-Savon hyvinvointialueet poikkeavat muista alueista siinä, että niillä yhdistyvät kaksi erillistä sairaanhoitopiiriä, joilla kummallakin on ollut vuosikymmenet oma keskussairaalansa.

Ilman säädösmuutoksia hyvinvointialueen toisessa sairaalassa ei voitaisi jatkaa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ympärivuorokautista yhteispäivystystä laissa nyt olevan määräajan jälkeen.

Sote-lainsäädäntöä käsitellessään eduskunta on edellyttänyt, että hallitus turvaa Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden riittävän palvelutason ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin sen varmistamiseksi.

Hallituspuolueet ovat sopineet aiemmin myös Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden erillisrahoituksesta. Sosiaali- terveysministeriön tiedotteen mukaan hallituksen on tarkoitus antaa erillisestä rahoituksesta täydentävä esitys alkuvuonna.

Aiheesta aiemmin:

Kemin ja Savonlinnan keskussairaaloiden erillisrahoitus on järjestymässä – hallituspuolueet sopivat myös 10 vuoden määräajan poistamisesta

Suosittelemme sinulle