Hyppää sisältöön

Vaasan rautatieaseman edustalle rakennettu lasiseinäinen pyörätalli avattiin koekäyttöön – pyörän säilytys on jatkossakin ilmaista

Pyörätalli on osa Vaasan laajennettua kävelykeskustahanketta. Paikkoja on yhteensä 156 polkupyörälle kahdessa eri kerroksessa. Käyttö vaatii mobiilisovelluksen.

Uusi pyörätalli, Vaasan rautatieasema taustalla. Maisema luminen ja harmaa.
Vaasaan on rakentunut Suomen ensimmäinen täysin automatisoitu pyörätalli. Kuva: Vaasan kaupunki / Ilari Rautiainen
Sebu Björklund

Vaasan rautatieaseman edustalle rakennettu lasiseinäinen pyörätalli avattiin koekäyttöön tällä viikolla.

Pyörätallin käyttö on ilmaista ja se toimii mobiilisovelluksen avulla.

Tallissa on 156 pyöräpaikkaa, joista puolet on tavallisille ja puolet leveäkumisille polkupyörille. Lisäksi tallissa on neljä paikkaa tavarapyörille.

Vaasan kaupungin pyöräilyn projekti-insinööri Samuli Huuskon mukaan kyseessä on Suomen ensimmäinen täysin automatisoitu pyörätalli.

Inspiraatiota on haettu Uumajasta.

– Pyörätalli on osa Vaasan kävelyn ja pyöräilyn kehittämistä. Omalta osaltaan se edistää Vaasan pyöräilymahdollisuuksia, parantaa kaupunkikuvaa ja sitä kautta myös keskustan houkuttelevuutta, Huusko toteaa tiedotteessa.

Vaasalaisilta on jo pitkään tullut toivetta lukitusta tilasta, johon pyörän voisi turvallisesti jättää keskusta-alueella.

– Haluamme tarjota turvallisen pyöräsäilytyksen esimerkiksi junalla matkustaville. Vain tunnistautuneet käyttäjät pääsevät tallin sisään. Pyörät lukitaan tallin telineisiin, jonka lisäksi tallissa on kameravalvonta, jolla pyritään ehkäisemään varkauksia, Huusko selventää.

Tammikuussa täydellä teholla

Talli avataan nyt koekäyttöön. Aivan kaikki ominaisuudet eivät ole vielä käytössä, ja esimerkiksi tilavarausjärjestelmässä voi olla pieniä puutteita.

– Avaamme tallin aluksi koekäyttöön, jotta saamme käytännön kokemusta sen toiminnasta ja palautetta tallin käyttäjiltä. Täydellä teholla talli avataan näillä näkymin tammikuun aikana, Huusko sanoo.

Pyörätalli maksoi yhteensä noin 500 000 euroa ja siihen saatiin valtionapua osana Vaasan laajennettua kävelykeskustahanketta.

Seuraa täällä Ylen uutisia Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle