Hyppää sisältöön

Turun Itäinen Rantakatu saa pyöräväylät kummallekin puolelle katua – lautakunta hyväksyi kohonneet kustannukset

Turun kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina Itäisen Rantakadun katu- ja liikenteenohjaussuunnitelmat. Molemmille puolille katua rakennetaan yksisuuntainen pyöräväylä.

Åbo stadsteater.
Itäinen Rantakatu kulkee muun muassa Turun kaupunginteatterin editse. Kuva: Isabel Nordberg / Yle
Eino Kossila

Pitkään vireillä ollut Itäisen rantakadun pyörätiesuunnitelma sai hyväksynnän Turun kaupunkiympäristölautakunnalta tiistaina. Molemmille puolille katua tulee yksisuuntainen pyöräkaista Rettiginrinteen ja Sotalaistenkadun välille.

Lautakunnassa äänestyksiä aiheutti vihreiden Kari Jakobssonin ehdotus, jossa kaupunginteatterin ja Wäinö Aaltosen museon puolella katua pyöräväylä rakennettaisiin kulkemaan eri tasossa jalkakäytävän kanssa. Ehdotus kaatui äänin 9-3.

Jakobssonin mukaan kolmitasoratkaisu olisi ollut eri kulkumuotojen tilaa selkeyttävä ja turvallisuutta lisäävä.

Turun kaupungin mukaan eri tasoihin rakennettavien väylien talvikunnossapito tulisi kalliimmaksi, kuin samaan tasoon rakennettujen väylien.

Hinta kohonnut indeksin mukana

Mittavan pyöräväyläurakan hinta on noussut rakennuskustannusten kohoamisen mukana. Pyöräteiden rakentamisen arvioitiin vielä reilu vuosi sitten maksavan 3,8 miljoonaa euroa. Nyt hinta-arvio on 5,25 miljoonaa euroa.

Traficom tukee Turun hanketta 1,89 miljoonalla eurolla. Avustuksen saamisen ehtona on, että pyöräteiden on oltava valmiina lokakuussa 2023. Mikäli aikataulu venyy, voi avustukselle hakea lisäaikaa vuoden 2023 loppuun asti.

Jos hanke viivästyy edelleen, voi kaupunki pyytää avustuksen uudelleenbudjetointia vielä seuraavalle vuodelle, mutta tämä edellyttää eduskunnan hyväksyntää. Lisäajan saamisesta tai avustuksen uudelleen budjetoinnista ei kaupungin mukaan ole varmuutta.

Hankkeen kustannukset tarkistetaan vielä ensi keväänä, joten hinta voi vielä muuttua rakennuskustannusindeksin mukana mihin suuntaan tahansa.

Uutista korjattu klo 8.08: muutettu termi pyörätie pyöräväyläksi

Suosittelemme sinulle