Hyppää sisältöön

Ukrainan presidentti saapuu Washingtoniin – tarjolla sankarin vastaanotto ja ohjuksia

Kyseessä on Zelenskyin ensimmäinen vierailu ulkomailla sitten hyökkäyssodan alkamisen.

Sotilas tervehtii Volodymyr Zelenskyiä sotilaiden palkitsemistilaisuuden yhteydessä Bahmutissa, Donetskin alueella, Itä-Ukrainassa 20. joulukuuta 2022.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailemassa Bahmutissa 20.12. Kuva: Ukrainian Presidental Press Service / EPA
STT

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapuu Washingtoniin tänään, vahvistaa Valkoinen talo. Kyse on Zelenskyin ensimmäisestä vierailusta ulkomailla sen jälkeen kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa helmikuussa.

Zelenskyin kerrotaan vierailevan Valkoisessa talossa ja tapaavan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin.

Valkoisen talon mukaan vierailun yhteydessä Yhdysvallat julkistaa uuden, suuren apupaketin Ukrainalle. Sen uskotaan sisältävän muun muassa Patriot-ilmatorjuntaohjuksia.

Vierailun vahvistamista lykättiin turvallisuussyistä. Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi oli pyytänyt kongressin jäseniä kirjeitse olemaan fyysisesti läsnä keskiviikkoiltana, mutta hän ei ole perustellut toivettaan. Kirjeessä luki, että illan istunnossa on "erityisessä keskiössä demokratia".

Pelosi ei vahvistanut Zelenskyin vierailua toimittajille tiistaina, mutta sanoi, että kongressiin on tulossa ”todellinen sankari” ja että Zelenskyin kaltaisen sankarin vierailu olisi kunnia Yhdysvaltain kongressille. Hän myös sanoi ukrainalaisten taistelevan demokratian eteen kaikkien puolesta.

Sotilaat lähettivät Bidenille signeeratun lipun

Zelenskyi on hyökkäyssodan aikana säännöllisesti puhunut maailman johtajille ja esiintynyt etäyhteydellä erilaisissa tilaisuuksissa, mutta hän ei ole poistunut Ukrainasta. Vierailu Yhdysvalloissa on osoitus siitä, että maa on ollut Ukrainan merkittävä tukija. Yhdysvallat on jo tähän asti tarjonnut noin 20 miljardin dollarin (yli 18,8 miljardin euron) edestä puolustustukea ja lisäksi taloudellista ja humanitaarista apua.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili maanantaina Valko-Venäjällä, mikä herätti Ukrainassa huolta, että Venäjän joukot aloittavat uuden hyökkäyksen pohjoisesta.

Zelenskyi puolestaan vieraili tiistaina Bahmutissa, joka on viime aikoina ollut sodan taistelujen polttopiste. Sotilaat antoivat hänelle Ukrainan lipun omilla nimikirjoituksillaan ja pyysivät presidenttiä toimittamaan sen Bidenille ja Yhdysvaltain kongressille.

Venäjä on iskenyt kahden viime kuukauden aikana kiihtyvään tahtiin Ukrainan infrastruktuuriin. Iskut ovat useaan otteeseen katkoneet sähköt, veden ja lämmityksen miljoonilta ukrainalaisilta.

Ukrainan sodan seuranta

Reuters, AFP

Suosittelemme sinulle