Hyppää sisältöön

Keski-Suomessa jäille mielivän on syytä malttaa mielensä – kohvajää ei kanna läheskään yhtä hyvin kuin teräsjää

Järvien jäätymistä on hidastanut tänä talvena jään päälle satanut eristävä lumikerros.

Pilkkireikä järven jäällä, vieressä näkyy  miehen saappaan kärjet
Vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä kantaa pilkkijän. Kuva: Mika Halme / Yle
Kaisa Uusi-Kraapo
Avaa Yle-sovelluksessa

Järvien jäiden paksuudessa ja kunnossa on Keski-Suomessa nyt todella isoja eroja.

Esimerkiksi Kuuhankavedellä Hankasalmella jäänpaksuus oli viime viikolla 26 senttimetriä ja Pääjärvellä Karstulassa jäätä oli vain 13 senttimetrin verran.

Vesistötarkastaja Petteri Kemppi Keski-Suomen Ely-keskuksesta kertoo, että lumisateet ovat hidastaneet jään paksuuntumista.

– Jäälle satanut lumi toimii eristeenä ja eristää pakkasen pääsyn jäähän. Lumikerros myös painaa ohutta jäätä vedenpinnan alle ja vesi nousee pinnalle, Kemppi kuvailee.

Vesistötarkastajan mukaan niin kutsuttu kohvajää on yleistynyt viime vuosina. Kohvajäätä syntyy kun jääkerroksen pinnalla olevaan veteen sekoittuu lunta ja se jäätyy.

Kohvajää ei kestä yhtä hyvin kuin teräsjää.

– Kohvajään kestävyys on puolet teräsjään kestävyydestä. Viisi senttimetriä teräsjäätä kantaa ihmisen, joten kohvajäätä pitäisi olla 10 senttimetriä, Kemppi kertoo.

Kempin mukaan vielä on mahdotonta ennustaa, milloin jäälle on turvallista mennä liikkumaan. Keski-Suomen Ely-keskus on koostanut kartan Jyvässeudulla havaituista heikon jään alueista.

– Tiedot on kerätty kokeneiden jäällä liikkuvien havainnoista ja merkitty Jäävilkku-sovellukseen ulkoilijoiden avuksi, Kemppi toteaa.

Jääreissulle kannattaa varata kunnon varusteet

Kuhmoisissa asuva ammattikalastaja Ari Sorvari on tottunut kulkemaan luonnonjäillä. Sorvari toteaa, että jäällä ei voi koskaan olla liian varovainen.

Sorvari kertoo tippuneensa jäihin useasti ja sanoo tärkeimmän jäällä liikkujan varusteen olevan kaulassa roikkuvat naskalit.

– Jos tippuu jäihin, naskalien kanssa saa vedettyä itsensä ylös, sanoo Sorvari.

Myös kellunta-asu tuo jäällä turvaa. Matkaa kannattaa Sorvarin mukaan lähteä tekemään yhdessä toisen kanssa.

– Reppuun kannattaa laittaa myös köyttä mukaan, jotta sen avulla voi nostaa toisen jäistä.

Muovipussiin on syytä varata lisäksi tulitikkuja ja kuivia vaatteita pysyäkseen lämpimänä.

Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrotaan, etteivät heikot jäät ole työllistäneet viime viikkoina juurikaan pelastuslaitosta.

Ihmisiä ei ole vajonnut jäihin, mutta joulukuussa ainakin Keski-Suomen pohjoisosissa veden varaan on joutunut joitakin hirviä ja peuroja.

Suosittelemme