Hyppää sisältöön

Vähävaraisten jouluapua pyörittävän Maria Kallungin 17-vuotias poika odottaa auttamista enemmän kuin jouluaattoa

Maria Kallunki ja Sari Mämmioja ovat pyörittäneet Jouluapu Tornio ja Meri-Lappi-ruokakeräystä jo yhdeksänä jouluna. Loppua sille ei näy, sillä naisten lapsista on kasvanut uusia hyväntekijöitä.

Monenlaisia jouluruokia pakattuina kestokasseihin.
Jokainen perhe saa kaksi kestokassillista ruokaa. Sisällöissä on pieniä eroja: esimerkiksi kinkun koko katsotaan perheen koon mukaan. Kuva: Sari Mämmioja
Kati Siponmaa

Jouluapu Tornio ja Meri-Lappi -keräyksen aktiivit voivat nyt alkaa keskittyä oman joulunsa valmisteluihin, kun jouluviikon tiistaina on saatu jaettua viimeiset ruoka-avustukset tälle joululle.

Maria Kallungin ja Sari Mämmiojan organisoima hyväntekeväisyystempaus pystyi tänä jouluna antamaan apua 144 vähävaraiselle perheelle Meri-Lapin alueella. Se on noin 30 vähemmän kuin viime vuonna, mutta ylitti silti järjestäjien odotukset.

– Ajattelimme, että kaikkien kustannusten noustua emme saa niin hyvin tähän yrityksiä matkaan tänä vuonna, joten rajasimme alkuun autettavien perheiden määrän sataan, kertoo Kallunki.

Joitain aiemmin mukana yrityksiä jäikin nyt pois, mutta uusia tuli onneksi mukaan ja facebookin kautta organisoitu keräys saattoi auttaa aiottua useampaa perhettä. Jouluapu välittää toiveet auttajille, ja kaikki toimii suoraan, ilman välikäsiä.

Suomen runsaimmassa avustuskassissa on ruotsalainen vivahde

Maria Kallungin mukaan heidän ruokakassinsa on varmasti Suomen kattavin joulun avustuspaketti. Jokainen perhe saa kaksi kestokassillista ruokaa.

– Kinkut, nakit, lihapullat, laatikot, puuroriisit, glögit, piparit ja konvehdit... luettelee Kallunki esimerkkejä 30 tuotteen kasseista, joista löytyy kaikki joulupöydän juhlavaksi laittamiseen.

Torniossa ja Haaparannalla, valtakunnan rajalla, asuvat naiset halusivat ruotsalaisesta joulupöydästä nakit ja lihapullat avustuskasseihin mukaan ja onpa siellä yksi erityinen rajaseudun jouluherkku.

– Myös Julmust-juoma kuuluu meidän kasseihin, Kallunki sanoo.

Perinne jatkuu seuraavan sukupolven avulla

Maria Kallunki ja Sari Mämmioja ovat organisoineet jouluruokakeräystä nyt jo yhdeksänä jouluna. Siitä on tullut molemmille tärkeä jouluperinne, vaikka kahdestaan tekeminen onkin voimia vaativa tempaus.

– Toki meillä on tässä viimeisessä rutistuksessa apukäsiä esimerkiksi pakkaamisessa, ja molempien omat lapset ovat olleet jo monena vuonna mukana, Kallunki kertoo.

Maria Kallungin 17-vuotias Riku-poika oli sanonut kaksikon toiselle puuhanaiselle Sarille odottavansa keräystä enemmän kuin jouluaattoa, koska auttamisesta tulee niin hyvä joulumieli. Ensi vuonnakin on siis lupa odottaa keräyksen tuovan jouluiloa niille, joilla ei ole varaa ostaa edes arkisia ruokia.

– Kyllä sitäkin miettii, kuinka arvokasta on, että on saanut tällaiseen lapsensa kasvatettua, Kallunki toteaa.

Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella 22.11. klo 23 saakka

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Lue myös:

Lahjoitusten määrän pelätään vähenevän, vaikka avun tarve kasvaa – “Tänä jouluna tärkein toive on ruoka”

Suosittelemme sinulle