Hyppää sisältöön

Nämä naiset juhlivat ensin hanukkaa, sitten viittä joulua ja neljää uuttavuotta: ”Lopulta olemme kaikki yhtä”

Kun suomalainen, juutalaistaustainen venäläinen, ukrainalainen, kiinalainen ja vietnamilainen muuttivat saman katon alle, syntyi lämminhenkinen koti, jonka asukkaat arvostavat toistensa perinteitä.

Nataliia Odnosum, Sinna Sydänlampi, Bùi Thái Quế Minh, Yan Zhang ja Arina Tretyakova toivottavat hyvää joulua viidellä eri kielellä.
Ulla Malminen

Linssikeitto ja munkit tuoksuvat kerrostaloasunnon keittiössä Itä-Helsingin Mellunmäessä. Munkit eivät ole mitä tahansa munkkeja, vaan ne on valmistettu juutalaisen reseptin mukaisesti.

Tarjoilupöydälle on katettu myös latkeja eli perunasta valmistettuja pannukakkuja. Nämä ovat juutalaisten hanukkajuhlaan perinteisesti kuuluvia herkkuja.

– Hanukka on valon ja ihmeen juhla, sanoo Pietarista Suomeen muuttanut, juutalaistaustainen Arina Tretyakova, 20.

Linssikeitto lämmittää kehoa talvella. Kuva: Ulla Malminen / Yle
Latket ovat perunasta valmistettuja pannukakkuja. Kuva: Ulla Malminen / Yle
Hanukkapöydässä on myös makeaa. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Samaan vuokra-asuntoon eri maista muuttaneet kämppäkaverit ovat sopineet, että joulun ja uudenvuoden pyhät vietetään kunkin kotimaan perinteiden mukaan.

Hanukan lisäksi ystävykset viettävät talven mittaan kiinalaista ja vietnamilaista sekä länsimaista ja ortodoksista uuttavuotta ja suomalaista, eurooppalaista, ortodoksista, kiinalaista ja vietnamilaista joulua.

Juutalaiset, venäläiset ja ukrainalaiset ruuat sopivat samaan pöytään

Arina Tretyakova ei pidä itseään erityisen uskonnollisena ihmisenä, joten häntä ei haittaa, että kattaus ei ole täysin kosher eli juutalaisia sääntöjä noudattava.

Pöydällä on myös sitruunalla maustettua smetanaa, joka on tyypillinen venäläinen herkku, sekä ukrainalaisesta keittiöstä tuttu marenkirulla.

Marenkirulla on koristeltu pensasmustikoilla. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Marengin on leiponut ukrainalainen Nataliia Odnosum, 26.

Hän lähti Ukrainasta perheensä kanssa sodan alkuvaiheessa keväällä 2022 ensin Romaniaan, josta hän hakeutui yksin Suomeen opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Hän tekee tohtorin väitöskirjaa humanistisessa tiedekunnassa kirjallisuuden alalta.

Kämppäkavereiltaan Odnosum saa kaipaamaansa lohtua ja seuraa, kun hän on huolissaan Kiovaan jääneistä läheisistään.

– He elävät siellä vailla sähköä ja lämmitystä.

Nataliia Odnosum, Sinna Sydänlampi, Bùi Thái Quế Minh, Yan Zhang ja Arina Tretyakova hemmottevat itseään ja toisiaan yhteisillä herkkuhetkillä. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Aluksi Odnosumia hermostutti ajatus siitä, että samassa asunnossa asuu venäläinen ihminen, mutta nopeasti molemmat ymmärsivät, että sota ei ole heidän välisensä asia.

– Olen humanisti, ja vastustan kaikenlaista väkivaltaa, toteaa venäläinen Tretyakova.

Puolitoista vuotta Suomessa asunut Tretyakova opiskelee lavastajaksi ja suorittaa nyt opintoihinsa kuuluvaa työharjoittelua Helsingin oopperatalossa.

Bùi Thái Quế Minh ottaa lisää latkeja lautaselleen. Seuraavana vuorossa ovat Yan Zhang ja Nataliia Odnosum lautaset käsissään. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Kiinalaisena uutenavuotena syödään dumplingeja

Kaikki Mellunmäen kimppakämpän asukkaat ovat muuttaneet asuntoon tämän vuoden aikana, mutta kiinalainen Yan Zhang, 37, ja vietnamilainen Bùi Thái Quế Minh, 33, ovat viettäneet Suomessa jo useita vuosia opiskellen ja työskennellen.

Myös heidän kotimaansa, rajanaapurit Kiina ja Vietnam, ovat olleet useissa konflikteissa historian saatossa. Itämaiset juuret kuitenkin yhdistävät heitä, sillä heidän kulttuurinsa ovat jossain määrin lähellä toisiaan.

Molemmissa maissa vietetään esimerkiksi kuukalenterin mukaista uuttavuotta. Silloin Yan Zhang valmistaa kiinalaista chilillä maustettua ruokaa ja dumplingeja eli täytettyjä taikinanyyttejä ystävilleen.

Hänen juhlapyhiään varjostaa kuitenkin huoli Kiinassa asuvista läheisistä maan hankalan koronatilanteen vuoksi. Tiukkoja rajoituksia on alettu purkaa mellakoiden seurauksena, mutta tartuntaluvut on korkealla.

– Tilanteesta kärsivät kaikki, Yan Zhang huokaa.

Keittiön seinäkalenteriin on kirjattu eri maiden juhlapäiviä. Tammikuussa vietetään esimerkiksi vietnamilaista keittiöjumalan päivää ja kuukalenterin mukaista uuttavuotta, joka ajoittuu osittain samoille ja osittain eri päiville Vietnamissa ja Kiinassa. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Juhlat katkaisevat pimeän talven

Vietnamilainen Bùi Thái Quế Minh opiskeli ensin Suomessa kasvatustieteen maisteriksi, mutta yrittää nyt luoda uraa kirjailijana. Hän elättää itsensä siistijänä ja edistää samalla kirjallisia projektejaan.

Hän kertoo olevansa zen-buddhisti. Hänen maailmankatsomuksessaan ihmisiä ei eritellä kansallisuuden tai uskonnon mukaan.

– Lopulta olemme kaikki yhtä, hän summaa.

Kiinalainen Yan Zhang ei tunnusta mitään tiettyä uskontoa. Hänelle elämässä on tärkeää, että ihminen saavuttaa omia merkityksellisiä tavoitteitaan. Nyt hänen tavoitteenaan on löytää työpaikka henkilöstöhallinnon alalta.

Samassa asunnossa asuu myös suomalainen Sinna Sydänlampi, 41. Hän on aiemmin suorittanut kestävän kehityksen maisteritutkinnon englannissa ja on juuri täydentänyt osaamistaan Suomessa elämäntapavalmentajan koulutuksella.

Nyt hän kehittää omaa valmennuskonseptiaan organisaatioiden ja tiimien johtamisen tukemiseksi.

Sydänlampi kokee, että eri kulttuureja edustavien ihmisten kanssa eläminen on suuri rikkaus.

– Pitkää ja pimeää talvea piristää se, että juhlistamme yhdessä toistemme perinteitä.

Pöydän päässä istuvan Sinna Sydänlammen mukaan huumori auttaa kämppiksiä tulemaan toimeen keskenään: ”Osaamme nauraa sekä itsellemme että toisillemme.” Kuva: Ulla Malminen / Yle

”Näen kauneuden kaikissa uskonnoissa ja filosofioissa”

Kukaan naisista ei ota uskonasioita kirjaimellisesti jonkin tietyn uskontokunnan mukaan.

– Olen tutkinut eri uskontoja ja tullut siihen tulokseen, että ytimessään niissä on kyse samoista asioista. En valitse mitään uskontoa sellaisenaan, mutta en kiellä kenenkään toisen uskontoa, Sydänlampi sanoo.

Oman kulttuurin perinteet ovat kaikille merkityksellisiä. Uudessa maassa ne tuntuvat tutuilta ja turvallisilta. Ystävykset osaavat arvostaa toistensa tapoja ja kulttuureja. Erilaisuus ei ole millään muotoa ongelma kämppäkavereille.

– Näen kauneuden kaikissa uskonnoissa ja filosofioissa, sanoo Tretyakova.

Myös maallisten asioiden suhteen löytyy sopu ja yhteisymmärrys. Keittiön ja kylpyhuoneen siisteydestä huolehtii kukin vuorollaan siivouslistan mukaisesti, ja sitä noudatetaan kirjaimellisesti.

Näin rauha säilyy yhteisessä kodissa.

Siivousvuoroon kuuluvat tehtävät on määritelty keittiön oveen teipatulla paperilla. Kuva: Ulla Malminen / Yle

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 24. joulukuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme sinulle