Hyppää sisältöön

Lääkärissä käynti maksaa tammikuussa lappilaiselle vajaa 21 euroa asuinpaikasta riippumatta

Asiakasmaksut yhtenäistyvät koko Lapissa vuoden alussa, kun uusi hyvinvointialue aloittaa toimintansa.

stetoskooppi lääkärin kädessä
Maksukatto on ensi vuonna 692 euroa. Se tarkoittaa, että ylimenevä osa on asiakkaalle maksuton vuoden 2023 loppuun saakka. Kuva: Yle, Tero Kyllönen
Mia Sivula

Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksut yhtenäistyvät koko Lapissa vuoden alussa.

Perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa on jatkossa käytössä tasasuuruiset asiakasmaksut. Asiakkaan tulot eivät vaikuta maksun suuruuteen.

Lääkärissä käynti terveysasemalla maksaa tammikuun alusta alkaen 20,90 euroa. Kalenterivuonna laskutetaan enintään kolme käyntiä.

Hammaslääkärin käyntimaksu on jatkossa 13,30 euroa, erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksu 41,80 euroa ja päiväkirurgian maksu 136,90 euroa. Alle 25-vuotiaiden ehkäisypalvelut ovat maksuttomia, minkä lisäksi veteraaneilta ja muutamilta muilta erityisryhmiltä ei peritä esimerkiksi lääkärin vastaanotto- tai poliklinikkamaksuja.

Maksukatto on ensi vuonna 692 euroa. Sen ylittymisen jälkeen suurin osa palveluista on asiakkaalle maksuttomia vuoden loppuun saakka.

Tällä hetkellä kuntien tarjoamat sosiaali- ja terveyspalvelut ovat joko maksuttomia, tasasuuruisia tai määräytyvät maksukyvyn mukaisesti. Lapin hyvinvointialueen aloittaessa vuoden alusta lappilaiset maksavat palveluista saman verran riippumatta siitä, missä he asuvat.

Asiakkaan tulot vaikuttavat kotihoidon ja palveluasumisen kuluihin

Kotihoidon ja palveluasumisen kohdalla maksun suuruus riippuu asiakkaan tulosta. Esimerkiksi pitkäaikaisesta tehostetusta palveluasumisesta sekä perhehoidosta ja laitoshoidosta peritään kuukausimaksu, joka on enintään 85 prosenttia asiakkaan nettokuukausituloista, joista on tehty laissa säädetyt vähennykset.

Pitkäaikaisessa laitoshoidossa ja tehostetussa palveluasumisessa asiakkaalle on kuitenkin jäätävä käyttövara, joka on 112–167 euroa kuukaudessa.

Lapin hyvinvointialueen aloittaessa vuoden alussa myös laskutusjärjestelmät muuttuvat. Se voi saada aikaan sen, että asiakaslaskuissa on viivettä. Tammikuun käynnit pyritään kuitenkin laskuttamaan viimeistään helmikuussa.

Lue lisää Lapin uutisia. Kuuntele ja katsele sisältöjämme Yle Areenassa.

Suosittelemme sinulle