Hyppää sisältöön

Valitukset Hollolan jätteenkäsittelyalueesta menivät nurin hallinto-oikeudessa

Oikeuden mukaan kiistelty kaava ei ole maankäyttö- ja rakennuslain vastainen

Ilmakuva Tikkakallion alueesta Hollolassa, jonne on kaavailtu kierrätyspuistoa.
Jätteiden käsittely uudella jätteenkäsittelyalueella alkaa vasta hamassa tulevaisuudessa. Arkistokuva Tikkakallion alueesta Hollolassa toukokuussa 2020. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle
Tapio Enlund

Valitukset eteläisen kehätien alueelle Hollolaan suunnitellusta suuresta jätteenkäsittelyalueesta ovat kaatuneet Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa. Valitukset koskivat Päijät-Hämeen maakuntavaltuuston tammikuussa 2021 tekemää päätöstä jätteenkäsittelyalueen vaihemaakuntakaavasta.

Kaikkiaan kolmen yksityishenkilön sekä Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri ja Hollolan ympäristöyhdistyksen valituksissa muun muassa väitettiin kaavan olevan puutteellisten selvitysten takia maankäyttö- ja rakennuslain vastainen.

Oikeuden mukaan kaava perustuu kuitenkin riittäviin tutkimuksiin ja selvityksiin.

Oikeus katsoo myös, että maakuntavaltuuston hyväksymää kaavaa ei voida kumota sillä perusteella, että valittajan näkemyksen mukaan jätteenkäsittelyalue olisi tullut sijoittaa muualle.

Osan valituksista hallinto-oikeus jättikin kokonaan tutkimatta.

Jätteenkäsittelyalueelle on tarkoitus tuoda tulevaisuudessa ylijäämämaata sekä rakennus- ja purkujätettä. Sinne voi myös sijoittua kierrätysalan yritystoimintaa ja uusioraaka-aineiden tuotantoa. Kotitalouksien yhdyskuntajätteiden käsittely jatkuisi kuitenkin Kujalassa.

Aiheesta enemmän:

Maakuntavaltuuston hollolalaisjäsenet perustelevat kierrätysaluepäätöstä – jätteenkäsittely voi alkaa vasta hamassa tulevaisuudessa

Maakuntahallitus: Hollola paras paikka uudelle kierrätyspuistolle

Suosittelemme sinulle