Kymenlaakson kaupungeista ainoastaan Hamina järjestää tänä vuonna virallisen uuden vuoden ilotulituksen. Kouvolassa ilotulitus on peruttu taloudellisista syistä.
– Meillä oikeastaan on se syy, että kun ilotulitus rahoitetaan kulttuuripalveluiden budjetista, rahat ovat kertakaikkiaan vähissä, kertoo Kouvolan kaupungin kulttuurituottaja Helena Jetsu.
Kouvolassa ilotulitus on monena vuotena järjestetty Kuusankosken keskustassa.
Kotkassa ei virallista eikä epävirallista ilotulitusta
Kotkan kaupunki on järjestänyt virallisen ilotulituksen viimeksi vuonna 2017, kun Suomi täytti 100 vuotta.
Kotkassa on sen sijaan monena vuotena päästy nauttimaan Karhuvuoressa talkoovoimin järjestetystä ilotulituksesta. Tapahtuman on järjestänyt Kaakon Kulttuuritehdas -yhdistys paikallisten yritysten sponsoroimana. Karhuvuoren ilotulitusten puuhamiehenä toiminut Teppo Hakkarainen sanoo, että päätös tämän vuoden väliin jättämisestä tehtiin jo vuosi sitten.
– Ilotulitus vaati aika paljon talkootyövoimaa. Alalle vaikeiden koronavuosien jälkeen meidänkin oli firmasssa keskityttävä tänä vuonna enemmän liiketoimintaan, kertoo Hakkarainen.
Hakkarainen on kotkalaisen tapahtumatekniikkaan keskittyvän Fire Factory oy:n toimitusjohtaja. Tänä vuonna yritys keskittyy Kotkassa ensimmäistä kertaa rakettien myyntiin kuluttajille. Karhuvuoren ilotulitusten paluuta Hakkarainen ei pidä mahdottomana.
– ”Comebackithan” ovat nykyään suosittuja, Hakkarainen sanoo naurahtaen.
Haminassa ilotulitus alkaa aikaisin
Haminan ilotulitus järjestetään Haminan Tervasaaren kärjestä Rampsinkarista uudenvuodenaattona jo iltakahdeksalta.
Aikainen ajankohta mahdollistaa myös lapsille ilotulituksen seuraamisen. Haminan kaupunki ei esimerkiksi järjestänyt Valojen yössä ilotulitusta. Kaupunki saikin paljon palautetta, joissa toivottiin ilotulitusten järjestämistä.