Hyppää sisältöön

Jäätilanne on kavala pitkin Etelä-Savoa – juvalainen Pekka Turunen: ”Tuura meni kerralla läpi”

Jäätilanne voi vaihdella paikallisesti paljonkin ja teräsjäätä on vain muutamia senttejä.

Lähikuvaa järven jäällä olevasta sulasta kohdasta.
Jäätilanne voi vaihdella merkittävästi yhden järvenkin sisällä. Tältä näytti jäätilanne Saimaan Luonterilla. Kuva: Petri Vironen / Yle
Milka Krogerus

Jäätilanne on Etelä-Savossa tällä hetkellä huono.

Ely-keskuksen alkuviikolla tehdyt mittaukset osoittavat, että maakunnan järvillä ei ole vielä kunnon jäitä, jotka kannattelisivat kunnolla ihmisen painoa.

Etelä-Savon järvien jääpeitteen kokonaispaksuus vaihtelee järvestä riippuen 3–15 senttimetrin välillä.
Pertunmaan Peruvettä lukuun ottamatta jäänpaksuus on alueellisilla seurantapaikoilla 3–10 senttimetriä heikompi kuin 2000-luvun keskiarvo.

Tämän on huomannut myös juvalainen Pekka Turunen, joka on seurannut kotirantansa jäätilannetta tarkalla silmällä jo pitkään.

– Kävin laiturin päästä kokeilemassa jäätä niin tuura meni kerralla läpi. Itse en lähtisi tuonne jäille millään vehkeellä enkä jalkapelilläkään. En ole noin huonoa jäätä nähnyt.

Turusen mukaan varsinkin Ukonsaaren lähistöllä jää voi olla petollista.

– Teräsjäätä ei ole juuri lainkaan, se on sellaista lumensekaista mössöä.

Ely-keskuksen mittausten mukaan vahvempaa teräsjäätä on suuressa osassa Etelä-Savoa alle viisi senttiä. Sen lisäksi jään päällä on vesi ja sohjokerroksia, mikä tekee jäällä liikkumisen hankalaksi.

Ely-keskus muistuttaa, että yksin kulkevan ihmisen alla on oltava vähintään viisi senttimetriä teräsjäätä. Moottorikelkalla ajettaessa teräsjäätä on oltava koko ajoreitin pituudella vähintään 15 senttimetriä. Vasta noin 20 senttimetriä paksu teräsjää kantaa henkilöauton.

Suosittelemme sinulle