Hyppää sisältöön

Puolustusministeriö kielsi Niinisalon varuskunnan läheisyydessä olevan kiinteistön myynnin venäläisille

Kiinteistön ostajat ovat Venäjän kansalaisia. Kielteisen päätöksen allekirjoitti puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Kankaanpäässä Lohikon entinen vanhainkoti.
Lohikon entinen vanhainkoti Niinisalossa. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Jenni Joensuu

Puolustusministeriö ei myönnä ostolupaa Kankaanpään Lohikon entisen vanhainkodin kaupassa.

Kiinteistö sijaitsee aivan Niinisalon varuskunnan läheisyydessä.

Puolustusministeriö tiedotti asiasta keskiviikkona iltapäivällä.

Kiinteistön ostajia on kolme, joista kaikki ovat Venäjän kansalaisia. Kielteisen päätöksen allekirjoitti puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Syksyllä uutisoitiin, että Lohikon kiinteistön olisivat ostamassa venäläistaustaiset henkilöt. Puolustusministeriö otti asian tuolloin käsittelyyn.

Varusmiehet järjestäytyvät Porin prikaatissa
Lohikon kiinteistö sijaitsee aivan Niinisalon varuskunnan läheisyydessä. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Puolustusministeriön mukaan Kankaanpään kaupungilla sekä kunnassa sijaitsevilla kiinteistöillä on erityinen merkitys maanpuolustuksen toimintaedellytysten turvaamisessa. Puolustusministeriön mukaan on mahdollista, että Niinisalon varuskunnan lähistöllä sijaitsevaa suurta kiinteistöä voitaisiin hyödyntää tavalla, jonka voidaan arvioida vaikeuttavan maanpuolustuksen järjestämistä ja alueellisen koskemattomuuden turvaamista.

Puolustusministeriön epäily maanpuolustuksen toimintaedellytysten mahdollisesta vaarantumisesta kyseisessä kiinteistökaupassa perustuu myös siihen, että ostajien kuvailema kiinteistön käyttötarkoitus ei ole uskottava, ja ostajat ovat muuttaneet käyttötarkoitusta puolustusministeriön esittämien lisäkysymysten jälkeen useamman kerran. Ministeriön päätöksessä kerrotaan, että alun perin lupahakemuksessa kerrottiin kiinteistön tulevan vapaa-ajan käyttöön. Käyttötarkoitus on sittemmin vaihtunut kahdesti: ensin kuntoutuskeskukseksi ja sitten hostelliksi.

Kiinteistöllä oleva rakennus vaatii lisäksi erittäin mittavia remontteja, jotta rakennuksessa voisi todellisuudessa harjoittaa ostajien mainitsemaa liiketoimintaa. Puolustusministeriö ei ole saanut uskottavaa selitystä siihen, miten ostajat hoitaisivat ja kustantaisivat remontoinnin.

Puolustusministeriöstä ei kommentoida asiaa tämän enempää.

Suosittelemme sinulle