Hyppää sisältöön

Venäjän puolustusministeri kertoi vastatoimista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille – ”Suhtautuisin epäilyksellä”, sanoo tutkija

Sergei Šoigun mukaan Venäjä aikoo kasvattaa asevoimiensa kokoa 1,5 miljoonaan.

Šoigu tapasi keskiviikkona Moskovassa presidentti Vladimir Putinin.
Alina Mäkynen,
STT

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu kertoi keskiviikkona, että maan luoteisosaan on muodostettava uusia asevoimien joukkoja, koska Nato vahvistaa aseellista läsnäoloaan Venäjän rajoilla. Valtiollisen uutistoimiston RIA Novostin mukaan Šoigu viittasi erityisesti Naton ”laajentumiseen” Suomeen ja Ruotsiin.

Kyseessä on jälleen yksi ulostulo, jolla Venäjä muistuttaa suhtautumisestaan Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusprosessiin, sanoo vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista.

– Teot puhukoot puolestaan. Šoigun suusta on kuultu niin paljon kaikkea matkan varrella, että on mielenkiintoista seurata, johtavatko puheet konkretiaan.

Lassilan tulkinnan mukaan Šoigu viittasi puheessaan Moskovan ja Leningradin sotilaspiireihin, jotka Venäjä aikoinaan lakkautti, kun maa muodosti entistä suurempia sotilaspiirejä. Puheet viittaisivat siis siihen, että Venäjä palaisi jonkinlaiseen vanhaan, alueellisempaan sotilasrakenteeseen.

Šoigu ei kuitenkaan puhunut mitään konkreettista esimerkiksi joukkojen liikutteluista, vaan ilmoitti käytännössä uuden yksikön perustamisesta läntisen sotilaspiirin alaisuuteen.

– Eli luodaan uusi byrokraattinen elin, jonka konkretia jää suunnitelmien tasolle, Lassila summaa.

Venäjä väittää kasvattavansa asevoimia

Šoigu kertoi keskiviikkona myös Venäjän aikeista kasvattaa asevoimien kokonaisvahvuutta yhdestä miljoonasta 1,5 miljoonaan sotilaaseen. Tämä pitäisi Šoigu mukaan sisällään lähes 700 000 sopimussotilasta.

Lisäksi varusmiespalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa pitäisi nostaa 30 vuoteen, Šoigu sanoi.

Lassilan mukaan uhkaus joukkojen kasvattamisesta voi olla realistinen, mutta ei viimeaikaisten näyttöjen perusteella kovin uskottava ainakaan nopealla aikajänteellä.

Venäjän sodanjohto on viime kuukausina toistellut viestejä siitä, miten hyökkäysoperaatio ja joukkojen liikuttelut etenevät suunnitellusti, vaikka todellisuus on ollut toinen.

– Tällainen nakertaa uskottavuutta kaikelta siltä, mitä Venäjän sodanjohto sanoo, Lassila sanoo.

Venäjä on tähän asti myös epäonnistunut pitämään salassa joukkojensa liikkeet.

Puolustusministeri Šoigu sanoi myös, että Venäjä aikoo perustaa laivastotukikohdat valtaamiinsa Berdjanskin ja Mariupolin satamakaupunkeihin Ukrainassa.

Myös tähän väitökseen Lassila suhtautuu epäilyksellä.

– Epäilen sitä, millaisella aikajänteellä tällaisia aiotaan toteuttaa ja mistä esimerkiksi resurssit otetaan.

Šoigu tapasi keskiviikkona Moskovassa presidentti Vladimir Putinin, jonka kerrotaan hyväksyneen puolustusministerin ehdotuksen.

Tuoreimmat uutiset Venäjän hyökkässodasta.

21.12. kello 21.27: Korjattu Šoigun kirjoituasu.

Suosittelemme sinulle