Hyppää sisältöön

Hallitus sopuun kansalaisten sähkötuesta: tukikatto 700 euroa, omavastuu 100 euroa kuussa

Hallituksen esityksen mukaan tuki maksetaan könttäsummana, ja sen laskentaperusteena käytetään marras-joulukuun toteutunutta kulutusta.

Sanna Marin.
Hallituksen sähkötyöryhmä pääsi keskiviikkoiltana sopuun kansalaisille annettavasta tuesta. Ennen hallituksen sähköryhmän kokousta pääministeri Sanna Marin (sd.) kutsui maanantaina koolle parlamentaarisen kokouksen liittyen sähkön hintaan. Kuva: Silja Viitala / Yle
Tiina Forsberg,
Tulikukka de Fresnes
Avaa Yle-sovelluksessa

Keskiviikkona koolla ollut sähkötyöryhmä on päässyt sopuun, ja hallitus on linjannut tuesta, jolla kansalaisia tuetaan talven korkeiden sähkölaskujen maksamisessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa kerrotaan, että tuki maksetaan könttäsummana. Raha on tarkoitettu helpottamaan neljän talvikuukauden sähkölaskujen maksamista.

  • Tuen laskentaperusteena käytetään marras-joulukuun toteutunutta kulutusta.
  • Laskennallinen kuukausittainen tukikatto on 700 euroa.
  • Laskennallinen kuukausittainen omavastuu on 100 euroa.
  • Laskennallinen kuukausittainen korvausprosentti tarkentuu jatkovalmistelussa.

Tuen kokonaismäärä on alustavan arvion mukaan enintään noin 400 miljoonaa euroa.

Aiemmin kertakorvauksella on arvioitu korvattavan 50–80 prosenttia kuluista. Työ- ja elinkeinoministeriössä laskettiin ennen keskiviikon sopua, että 50 prosentin korvaus maksaisi valtiolle 460 miljoonaa euroa ja 80 prosentin korvaus 730 miljoonaa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi maanantaina, että esitys korvauksesta on tarkoitus saada eduskuntaan heti, kun eduskunta palaa sorvin ääreen alkuvuodesta.

Hintakatto valmistellaan alkuvuonna, maksuaikajoustot pikaisesti

Nyt sovitun lisäksi hallitus valmistelee pikaisesti maksuaikajoustoja koskevan lainsäädännön sekä kuluttajille että yrityksille.

TEMin tiedotteen mukaan myös sähkön hintakatto valmistellaan alkuvuonna. Sen on tarkoitus kannustaa edelleen joustoon ja säästöön.

Aiemmin on arvioitu, että kattohinta saataisiin käyttöön aikaisintaan maalis-huhtikuussa, ehkä vasta ensi talveksi. Se ei toimisi takautuvasti.

Tukien rahoittamiseen käytetään ainakin windfall-veroa, mutta ne saadaan vasta myöhemmin valtion kassaan.

Kattohinnan riskinä on pidetty sitä, että se lisää sähkön kulutusta, tai ei ainakaan kannustaisi sen säästämiseen. Tämä taas pahimmillaan pahentaa sähköpulaa, joka on hintakriisin perimmäinen syy.

Uudet tukikeinot tulevat jo aiemmin päätettyjen tukien lisäksi.

Hallitus valmistelee lisäksi maataloudelle tukea helpottamaan muun muassa kohonneita sähkökustannuksia, sekä kutsuu sidosryhmiä keskusteluun erityisesti pk-yritysten tuen selvittämiseksi.

Suosittelemme