Hyppää sisältöön

Influenssa on jo vienyt ihmisiä sairaalahoitoon Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa – influenssakausi on alkanut tavallista aikaisemmin

Etelä-Karjalan keskussairaalan infektioylilääkäri Pekka Suomalainen on huolissaan eteläkarjalaisten alhaisesta influenssarokotekattavuudesta.

Lapsi vuoteessa
Nyt on liikkeellä monelaisia viruksia, jotka aiheuttavat hengitystieinfektioita. Kuvituskuva. Kuva: Anna Ruda/Yle
Tanja Hannus

Etelä-Karjalassa joulukuun puolivälissä käynnistynyt influenssaepidemia pahenee todennäköisesti lähitulevaisuudessa.

Etelä-Karjalan keskussairaalan infektioylilääkäri Pekka Suomalainen kertoo, että influenssaepidemia on käynnistynyt varhaisessa vaiheessa.

– Ainakin ennen koronaa varhainen influenssaepidemia tarkoitti voimakasta epidemiaa, Suomalainen lisää.

Tavallisimmin influenssavirusepidemia käynnistyy vuodenvaihteen tienoilla.

Nyt Etelä-Karjalan keskussairaalassa potilaita on jo sairaalahoidossa influenssan vuoksi.

Enemmistö löydöksistä on A-influenssaa ja sekä A(H3)- että A(H1)pdm09-viruksia.

Osa influenssarokotteesta huolimatta sairastuneista on jo ehtinyt epäillä rokotuksen tehoa. Suomalaisen mukaan THL seuraa influenssarokotteiden tehoa.

– Ainakaan minä ole kuullut mitään huonosta tehosta. Sen sijaan erityistä huolta herättää eteläkarjalaisten viime kausia huonompi influenssarokotuskattavuus. Nyt on viimeisiä aikoja hoitaa influenssarokotukset kuntoon, Pekka Suomalainen patistaa.

Yle uutisoi jo joulukuun alussa, että eteläkarjalaiset ovat ottaneet influenssarokotetta selvästi vähemmän kuin aiempina syksyinä.

Rokote kannattaa ottaa, vaikka influenssakausi on jo alkanut. Rokote myös lieventää taudin oireita, jos se iskee rokotteesta huolimatta.

Myös Kymenlaaksossa influenssa ja RS-virus kuormittaa päivystystä ja sairaaloita. Lisäksi Kymenlaaksossa on edelleen melko runsaasti koronatartuntoja.

Käsien pesua koululla
Flunssien ehkäisyssä korostetaan yhä käsihygienian tärkeyttä. Kuvituskuva. Kuva: Dani Branthin / Yle

Kolmen kovan kausi

Etelä-Karjalassa liikkuu myös muita viruksia. Koronavirusepidemia jatkuu tasaisena. Etelä-Karjalasta todetaan viikossa 400–500 koronatapausta.

Lisäksi Suomessa hengitystievirusinfektioiden seurantaan lähetetyistä näytteistä on todettu myös rino-, RS-, entero D68- ja kausikoronaviruksia.

RS-viruksia havaitaan lähinnä pikkulapsilla ja yli 70-vuotiailla.Terveet aikuiset sairastavat RS-viruksen yleensä ilman näytteenottoa.

– Näin menossa on nyt niin sanottu kolmen kovan hengitystieviruksen kausi, kun liikkeellä ovat myös koronavirus ja RS-virus, Suomalainen summaa.

Lisää Etelä-Karjalan uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki lappeenranta@yle.fi.

Suosittelemme sinulle