Hyppää sisältöön

Kiteeläinen marjatilayrittäjä maksoi ukrainalaisille työntekijöilleen liian vähän palkkaa – syyte työsyrjinnästä kaatui käräjäoikeudessa

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden mukaan yrittäjä maksoi ukrainalaisille työehtosopimusta pienempää palkkaa, mutta työsyrjinnästä ei saatu näyttöä.

Kypsyneitä ja raakoja mansikoita mansikkapellolla.
Ukrainalaiset olivat työskennelleet kiteeläisellä mansikkatilalla kesä-heinäkuussa 2020. Kuva: Miikka Varila / Yle
Pauliina Tolvanen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus on hylännyt kiteeläistä marjatilayrittäjää vastaan nostetut syytteet työsyrjinnästä.

Käräjäoikeuden mukaan yrittäjä maksoi kesällä 2020 Ukrainasta tulleille 71 poimijalle työehtosopimusta pienempää palkkaa. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei varsinaisesta työsyrjinnästä ollut näyttöä.

Työsyrjinnässä edellytyksenä on, että työntekijä on asetettu epäedulliseen asemaan esimerkiksi etnisen taustan, kielen, sukupuolen, terveydentilan tai poliittisten mielipiteiden takia.

Marjatilallinen oli maksanut ukrainalaisille samaa palkkaa kuin muillekin poimintatyötä tehneille työntekijöilleen. Oikeudessa ei myöskään esitetty näyttöä siitä, että muilla marjatiloilla olisi maksettu ulkomaalaisille poimijoille parempaa palkkaa.

Näin ollen oikeus katsoi, ettei ukrainalaisia poimijoita asetettu heikompaan asemaan verrattuna muihin vastaavaa työtä tekeviin. Pelkkä alipalkkaus ei Suomessa ole rikos.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän työaikasuojelurikoksesta. Oikeuden mukaan yrittäjä ei ollut huolehtinut työajan seuraamisesta riittävän tarkasti.

Rangaistuksena yrittäjälle määrättiin 15 päiväsakkoa, joista kertyy maksettavaa 90 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Suosittelemme sinulle